Бусове на полицията, таксиметрови коли и частни линейки да помагат на спешната помощ в София, която се задъхва от лавината болни! За това настоя министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в ефира на bTV. 

Новите случаи на COVID-19 у нас са 1803, а направените тестове малко над 7200. 

Засега по-голямо затягане на мерките на национално ниво не се обмисля. 

COVID отделението е открито в една от столичните болници. Създадено е през последните дни, заради заповедта на здравния министър всяка болница от областите в оранжевите и червените зони да разкрие определен брой легла за COVID пациенти. В това отделение леглата са 15 и скоро трябва да заработи.

Столицата попада в червената, най-рискова зона. Затова всички болници на територията й трябва да заделят 10% от леглата си за ковид-пациенти. За да спазят заповедта тук спешно са обособили един от етажите за COVID. Но това далеч не е достатъчно.

"Досега нашата болница не е работила по специалността вътрешни болести, въпреки че имаме разкрито такова отделение, сега трябва да окомплектоваме нашия екип със съответните специалисти, за да сме полезни на пациентите и да се грижим за тях адекватно", обяснява д-р Анна Савчева, медицински управител на МБАЛ "Вита". 

От думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов пред bTV стана ясно, че не всички болници спазват заповедта му и разкриват легла. Това било нелогично при спрян планов прием и операции. 

"Затова нека да ме чуят всички директори на лечебни заведения – няма да има прошка за абсолютно никой, след като в лечебното заведения има свободни легла, няма планови хоспитализации и операции, да разкриват максимален брой легла", заяви проф. Костадин Ангелов.

В парламента вече е внесено предложение за глоба от 5 000до 10 000 лева за болници, които в ситуация като сегашната отказват да лекуват COVID пациенти. При повторно нарушение - ще им се прекратява договора с касата. 

От Българска болнична асоциация излязоха с насрещно предложение - вместо всички болници да лекуват ковид-пациенти, което крие риск от по-голямо разпространение на заразата, да се обособят една или няколко за всеки район - само за такива пациенти.

"Всички останали заведения не абдикират по този начин те ще са длъжни да командироват персонал в специалните COVID болници", заяви Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация. 

Секторът ще внесе своите контра предложение до министъра утре. Настоява и за среща с него.

Самият той в понеделник има среща с представители на частните линейки и таксиметрова компания, които да помогнат с транспорта на пациенти до болниците в столицата. От МВР вече били осигурени и 25 буса.

Карантината на здравния министър приключва утре и той се връща на работа. В ефира на bTV се закани лично да провери болниците, които не искат да разкриват легла.