14 бронетранспортьора БМП-1, натоварени на 7 тира с чешка регистрация, са пътували днес по АМ „Тракия”, потвърдиха от Министерството на отбраната.

Снимка на военната техника обиколи социалните мрежи и някои регионални медии (сред които е Флагман.бг, чиято е снимката по-долу), като предизвика опасения, че става въпрос за бойни машини на НАТО, запътили се към старо военно поделение край Айтос.

Снимка: flagman.bg


„Става дума за търговска сделка между чешката фирма „Реал Трейд“ и българската фирма „Аполо Инженеринг“, при която чешката фирма транзитно транспортира 14 броя БМП-1, натоварени на 7 камиона с чешка регистрация. В момента техниката се намира в складова база в района на Бургас”, посочиха от МО.

Те подчертаха, че транспортирането на техниката не е свързано по никакъв начин с дейността на Министерството на отбраната и Българската армия.

БМП-1 е 13.2-тонна бойна машина на пехотата. Тя пренася общо 11 войника и има 33-милиметрова броня. Въоръжена е със 73-милиметрово оръдие, картечница и управляеми противотанкови ракети. Произвежда се в СССР от 1966 г. до 1983 г.