Законопроектът, който предвижда създаването на нови звена по сигурността с полицейски функции в общините, няма да бъде оттеглен. В петък той породи напрежение в парламента.

Кметът на сливенското село Чокоба Руси Ненчев е бивш разследващ полицай, бил е 30 години в системата на МВР. Охранява селото денонощно и спира всяка кола. Приема идеята за параполицейски групи, но твърди, че трудно ще спечелят доверие.

„Респектът от полицията е един, респектът от такива формиривания ще е съвсем друг. Ако съм аз, бих ги питал – какъв си ти, както и мен са ме питали – кой си ти, че ще ни правиш забележка”, коментира Руси Ненчев, кмет на село Чокоба.

„Както и при охрана на общинско имущество или на обществения ред, ако има извършено престъпление, да бъде задържано лицето до идването на органите на властта”, каза Искрен Веселинов, депутат от „Обединени патриоти”

Още в петък от ДПС коментираха, че с този закон се създават „наказателни отряди”. От БСП твърдят, че е противоконституционен.


„Представете си в едни избори една общинска администрация, въоръжена, с право да арестува и да проверява лична документация, как охранява секциите”, посочи Иван Иванов от БСП.

Според управляващите целта на промяната е да отговорят на исканията на сдружението на общините. 


„Аз не искам, във връзка с предстоящите европейски и местни избори, някой да смята, че искаме да променяме законодателството само и единствено, за да изградиш репресивен апарат, който да съсипва представителите на малкия, средния бизнес или на хората, които имат препитание със съответните процедури, които се издават от местната власт”, заяви  Цветан Цветанов от ГЕРБ.

В следващите дни текстовете ще бъдат обсъждани отново с депутати и кметове.