Специализираното звено „Антикорупция” започна проверка по сигнал за предоставен достъп на частна фирма до информационната система на „Летище София”, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според подадения сигнал през февруари 2017 г. със заповед на изпълнителния директор на летището са били предоставени пълни администраторски права за цялата информационна система на аеропорта.

По същото време се е провеждала процедурата за отдаване на концесия на летището. Достъпът до вътрешната информация би улеснил участниците в процедурата. 

Според подадения сигнал предходен собственик на търговското дружество, получило достъп до летището, е настоящ началник на кабинет на един от служебните министри.

По информация на bTV преди да отиде на работа в министерството, той е прехвърлил на други лица компанията.

Проверката е установила, че такава заповед наистина е била издадена и е действала, но не е била подписана лично от изпълнителния директор на „Летище София”, а друго длъжностно лице.

Договор между въпросното дружество и летището също липсва, като се проверява и поради какви причини те са получили администраторски права до информационните масиви.

Сигналът за нарушенията на летището се проверява и от ДАНС.