Частично бедствено положение е обявено във Враца и Криводол вчера. Това е станало със Заповед на областния управител на област Враца Георги Митов. 

“На основание Закона за защита при бедствия, е въведен в действие Областният план за защита при бедствия, в частта „Наводнения“”, добавят от Областна администрация Враца. 

Областният управител е разпоредил на кметовете на общините Враца и Криводол да организират изпълнението на Общинския план за защита при бедствия в частта „Наводнения“ и да уведомят кметовете на кметства за предприемане на мерки за защита на населението.

Частичното бедствено положение е заради обилните валежи от дъжд и опасността от преливане на язовири. То е в сила от 21:30 часа на 16 юни 2023 г. до 21:30 часа на 19 юни 2023 г. 

“Областният съвет за сигурност и щабът за изпълнение на Областния план за защита при бедствия преминават в непрекъснат режим на работа. Кметовете на общините Враца и Криводол са задължени да предоставят информация за обстановката на всеки час на оперативния дежурен при Областния съвет за сигурност”, добавят от администрацията.

Към момента няма данни за опасност за населението.

Областният управител на Враца Георги Митов заяви, че във Враца най-тежко е положението в село Лиляче – над 30 къща са наводнени. Там също е обявено частично бедствено положение. Днес ще започне изпомпването на водата.

Няма постаравали хора, но някои са спали в кметство от притеснение, че имотите им ще бъдат залети. Към 13 часа социалният министър ще отиде в селото.