Частично бедствено положение беше обявено в три погранични области - Ямбол, Хасково и Бургас, заради засиления мигрантски натиск. 

На метри от границата с Турция, в последната къща на свиленградското село Щит, Димитрина Петкова често посрещала и изпращала бежанци през годините. Сега обаче се чувства защитена.

Щит е едно от многото села по границата, за които от днес влиза в сила частично бедствено положение.

„Беше обявено, за да бъдат изградени тези рокадни и фронтални пътища, които да помогнат на „Гранична полиция“ да опази инженерно възпрепятстващо  съоръжение“, обясни областният управител на Хасково Минко Ангелов.

Подобни аргументи за бедствие в Щит, където и основният път години наред не се ремонтира, не се приемат.

От Малко Търново служебният вътрешен министър определи ремонта на горските пътища до граничната бразда като приоритет за националната сигурност.

"За да можем успешно да се справяме с вълната, която нараства ежедневно от незаконни имигранти, ние трябва да имаме обезпечени условия за предвиждане на нашата техника тук на терен. Видяхте как се движим, представете си, че това да се случва всеки ден - така се разставят полицейските сили по постовете си и така преследват мигранти, когато проникват на наша територия", обясни Иван Демерджиев.

От днес в Странджа започват обходи на съвместни патрули, които освен за мигранти, ще следят и за бракониери.

От МВР отчитат, че контролът по границата ни с Турция е значително подобрен, а мигрантите са спирани още на оградата, за чието изграждане държавата похарчи над 200 млн. лева.

През годините защитното съоръжение и инфраструктурата към него са ремонтирани многократно. Последният ремонт, извършен от Министерство на отбраната, струваше над 13 милиона лева. От тях според отчета, приет през март от Министерския съвет, 12 милиона са платени за ремонт на вертолет Кугар.