Частен съдебен изпълнител, група хамали и полиция влязоха в сградата на TV7 и NEWS7. По думите им те разполагат със съдебна заповед за спиране сигнала на медиите и изнасяне на имущество. На мястото има и специалисти, които да съдействат за правилното преместване на техниката.

TV7 предава на живо в очакване ефирното излъчване да бъде преустановено.

Какво се случи до този момент:

Достъпът на служителите до определени помещения беше спрян. На въпрос защо се случва това, униформените препратиха към пресцентъра на МВР.

Служителите на полицията призоваха служителите "да изчистят" коридорите, за да бъде изнесена техниката.

Пред сградата има засилено полицейско присъствие, има и спецчасти. Там са и служители на двете телевизии, както и на други медии.

Кристина Димитрова
Снимка: БГНЕС

Частният съдебен изпълнител е Кристина Димитрова, която заяви, че действа по инструкции. От Камарата на частните съдебни изпълнители твърдят, че при тях няма регистриран частен съдебен изпълнител с името Кристина Димитрова. 

С развитието на ситуацията стана ясно, че синдиците на КТБ са съставили опис, по който да се изземе техниката на телевизията като част от проверка. Изнасянето обаче не върви по реда в него, а започна от сървърите.

Изнасянето на техника вече започна.

Журналисти от двете телевизии направиха жива верига пред сградата, за да защитят правото си на труд.

Снимка: Ладислав Цветков

Шефът на Шесто РПУ Иван Пепелджийски заяви пред журналисти, че са на мястото по искане на частен съдебен изпълнител за оказване на съдействие. За акцията вътрешният министър Румяна Бъчварова не е уведомена.

Броят на полицаите на място се увеличава с допълнителни патрули.

bTV научи, че TV7 е учредила особен залог на оборудването в телевизията за кредит към КТБ. Стана ясно още, че Кристина Димитрова е адвокат на синдиците на банката, а частният съдебен изпълнител е Неделчо Митев.

От МВР обявиха, че полицията оказва съдействие на частен съдебен изпълнител по изпълнително дело. Всички действия са нормативно обосновани. Първоначално са били предвидени минимален брой полицейски служители, в последствие са изпратени допълнителни сили, за да се обезпечи опазването на обществения ред.

Полицаите блокираха входа на новинарското студио на TV7 и така поставиха под въпрос емисията в 15.30 часа. С разрешение на зам.-шефа на СДВР все пак екипът на новините беше допуснат в студиото. Вътре обаче останаха представители на полицията, което забави и започването на емисията. Все пак емисията започна в 15.40 ч., но с прекъсвания заради присъствието на служителите на реда.

Идеята на акцията в ТВ7 днес е телевизията да спре. Това заяви пред журналисти пред сградата на медията в София Анатоли Стайков, директор "Новини и актуални предавания" в ТВ7.  Според него юристката на КТБ Кристина Димитрова е получила нареждане да изземе сървърите на телевизията, което означава, че телевизията ще спре.

Към 15.50 ч. полицията освободи входа на телевизията и нейните служители можеха отново да влязат в сградата. Засиленото полицейско присъствие обаче остана.

В 16.20 ч. пред TV7 пристигна вътрешният министър Румяна Бъчварова. Вицепремиерът заяви, че е на място, за да разбера какво става въпрос. Главният секретар е бил наясно със ситуацията от началото. Присъствието на полицаи е по законовите ни задължения, посочи тя. "Виновни са тези, които са заложили телевизията за своите политчески и иконимически интереси", каза още Бъчварова.

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова служителите на МВР да напуснат незабавно офисите и студията на News7 и TV7. В ефира на телевизията той каза, че е казал на Румяна Бъчварова да остане един полицай.

Той призова телевизията да си оправи "бакиите" и заяви, че държавата няма да се меси в частни въпроси. Той заяви, че не е бил в телевизията от историята в Костинброд и критикува журналистите заради присъствието на техни екипи пред дома му. "Вие ако бяхте журналисти с етика, щяхте да напуснете", посочи той.

„Аз знам, че когато някой нещо дължи, трябва да го върне. Като държава отговаряме за фонда, който като държава дадохме за безумните кредити и неща, правени в КТБ. Виновниците съм ги назовал, за съжаление, сега това ни дойде на главата. Държавата няма нищо общо с подобни процеси. Има фонда за гарантиране и частни съдебни изпълнители”, посочи той.

Снимка: Ладислав Цветков

След разговор в телевизията вицепремиерът заяви, че съжалява за това, което се случва с журналистите и увери, че ще бъде направена проверка на действията на полицаите. Ако бъдат установени неправомерни действия, ще има и наказания.

„Призовавам политиците, които са тук, да не спекулират по този случай”, призова Бъчварова. Тя обясни, че от една страна задачата е да се защитят интересите на държавата по „скандалния случай с КТБ”, от друга да се защитят правата на журналистите.

Желанието и намерението на служителите на реда е било да предотвратят по-големи проблеми и да гарантират сигурността.

Частният съдебен изпълнител е влязъл в TV7 по искане на синдиците в КТБ, защитаващи правото на банката като кредитор на телевизията и изискват пари, които ѝ се дължат. Това съобщи на пресконференция председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.

По думите на Миленков ТВ7 е била кредитополучател от КТБ и не е обслужвала дълга си. Той се позова на банковата тайна и не оповести точния размер на кредита, но каза, че той е за няколко милиона евро. Според него това, което се е случило днес, е нормална практика.

С оглед продължаващото десет месеца забавяне в издължаването на отпуснатия от обявената в несъстоятелност КТБ на „ТВ Седем” EАД кредит и след множество проведени срещи, отправени покани за доброволно изпълнение и неизпълнени от страна на длъжника обещания за плащане, „Корпоративна търговска банка” АД – в несъстоятелност предприе законови действия за събиране на своите вземания по реда на Закона за особените залози, заявиха и синдиците на КТБ.

Снимка: БГНЕС

Съюзът на българските журналисти подкрепи медията с декларация:

"Управителният съвет на Съюза на българските журналисти призовава за спазване на законността и реда, във връзка с безпрецедентния опит да бъде спрян ефирът на ТВ7 и  NEWS 7.

Заставаме категорично в подкрепа на правото на журналистите да упражняват свободно своята професия и конституционното право на гражданите да бъдат информирани.

Според нас, силови действия в публична медия са недопустими.

Независимостта и свободата на словото в България са сред основните демократични ценности на съвременната държава, които трябва да бъдат защитени".

Очаквайте подробности!