Ресторантите да отворят врати от 1 март, а, евентуално, нощните барове да ги последват две седмици по-късно – за това са се разбрали представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и здравният министър проф. Костадин Ангелов. Браншовата организация обединява част от затворените в момента заведения, а част от останалите са към други обединения, които не са съгласни и утре готвят протест с искане за по-ранно отваряне.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов посочи на съвещание в Министерския съвет, че вариантите са два – отваряне в началото на февруари с 50% капацитет, ограничено работно време и риск от ново затваряне или изчакване до началото на март и подкрепа чрез средства, отпуснати с нотификация до Брюксел през оставащото време до тогава.

„Ние най-много настояваме не кога да се отваря и кога да се затваря, а искаме да ни компенсират както ги компенсират в Европа и да има предвидимост – ще ви затворим на тази дата и ще получите пари до края на този месец“, обясни пред журналисти след срещата зам.-председателят на БХРА Златко Златанов.

По думите му процентът на заетост след 1 март ще е съобразно заболеваемостта, а ангажиментът на властите е до края на януари помощи и компенсации да получат всички отговарящи на критериите кандидатствали заведения.

Златанов коментира и предстоящия протест на неговите колеги. „Ние не можем да спрем хората да излязат и да кажат какво ги боли. Ние само знаем, че той (здравният министър проф. Костадин Ангелов – б.р.) няма вина. Имат вина други институции и други министерства за нашето бедствие“, заяви той.

В рамките на деня представителите на различните организации ще обсъдят днешното решение.

Предстои среща на БХРА с премиера Бойко Борисов и с икономическия му екип.