Близо два милиона лева събра „Българската Коледа” по време на шестнайстото издание на кампанията. bTV излъчи на живо благотворителния спектакъл в Народния театър „Иван Вазов” снощи.

Снимка: btvnovinite.bg


Част от даренията снощи, ще отидат за купуване на апаратура за най-малките пациенти в отделението по неонатология на Специализираната болница за активно лечение по детски болести.

Към момента са събрани близо 2 млн. лв., като са изпратени 560 хил. sms-а на номер 1117 и гласови обаждания на 09001117.

Снимка: btvnovinite.bg


Момченце, родено с тегло от 780 грама, вече трети месец е в неонатологията. За това време е транспортиран осем пъти до друго лечебно заведение за очен преглед, защото специален апарат в детската болница няма.

„Водим ги в детската клиника на „Александровска болница”, което е голямо разстояние за тези малки деца, тъй като това нарушава техния температурен комфорт”, посочи Ралица Георгиева, Клиника по неонатология в СБАЛДБ „Проф. д-р Ив. Митев”.

Сега специалистите от клиниката се надяват, че с част от събраните дарения от „Българската Коледа”, ще бъде купен специален апарат за прецизно изследване на очите на недоносените деца. Осем монитора за кувьозите са получени в клиниката през последните 15 години от „Българската Коледа”. 

Снимка: btvnovinite.bg


„Те са изключително важни за нашите малки пациенти, на тях се наблюдават и проследяват основни жизнени функции, основни жизнени показатели – сърдечна дейност, дихателна честота”, каза д-р Стоянка Симеонова, Клиниката по неонатология в СБАЛДБ „Проф. д-р Ив. Митев”.

Снимка: btvnovinite.bg


В подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания от сцената на Народния театър снощи послания отправиха музиканти, актьори, спортисти и журналисти.

Снимка: btvnovinite.bg

За последните 15 години „Българската Коледа” е събрала над 32 млн. лв. Даренията за благотворителната инициатива могат да бъдат правени целогодишно.