Магистрала "Хемус" остава затворена за неопределено време от пътен възел "Правец" до пътен възел "Витинска река" двупосочно за всички видове автомобили.

До извънредната организация на движение се стигна след вчерашния инцидент в тунел "Ечемишка" и следствените действия, които все още се извършват там. В тръбата на тунела, в която осветителна греда се срути и уби жена на място, е направен оглед през септември миналата година. Тогава проверката не е показала крайна необходимост от по-спешен ремонт, обяви директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ към Пътната агенция инж. Георги Златев.

Първоначалните оценки сочат, че причина за тежкия инцидент е корозия на носещата метална конструкция на осветителната система.

През септември миналата година е бил направен преглед на осветителните тела и на електроинсталацията на лявата тръба, в която стана инцидентът, заяви инж. Георги Златев. Тогава е установено, че дясната тръба е в по-тежко състояние и там е започнал ремонт, а движението е организирано двупосочно в лявата.

Преди това да стане, бяха подменени някои от осветителните тела, беше прегледана и конструкцията. Тогава нямаше индикации и необходимост от по-сериозна интервенция, отбеляза Златев.

Няма грешка в експертизата през септември, категоричен беше той.

Вчера започна проверка от прокуратурата с техни експерти. Днес е формирана комисия от експерти, които да направят допълнителен оглед на конструкцията, за да се разбере какви са причините за инцидента.

Поддържането на магистралата е възложено чрез договор за обществени поръчки на „Автомагистрали”, които извършват периодични огледи.

В момента се ремонтира тръбата за Варна на тунел „Ечемишка". До броени седмици трябваше да започне ремонтът и на тръбата за София. Съоръжението е в експлоатация от 1984 година.

Тунелът ще бъде отворен, когато бъде осигурено безопасното преминаване на автомобилите, тъй като това е единствената връзка на София и Северна България, отбеляза още Златев. 

В момента движението се осъществява по стария път. За леките коли ограничения няма.

Товарните автомобили са пренасочени - тези, които идват от Видин, Монтана и Плевен, през Искърското дефиле, а за тези, които са в посока София – Варна, се препоръчва да ползват магистрала „Тракия” и оттам през Прохода на републиката и Ришки проход да стигнат до Северна България.