Часове преди началото на 47-то Народно събрание вече е ясно кои ще са управляващите, кои ще са в опозиция.
Остават обаче и много въпросителни.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" обявиха, че до речите в пленарна зала и финала на преговорите ще мълчат.

От БСП направиха изненадващо изявление - че нищо не е договорено, докато всичко не е договорено в писмено коалиционно споразумение.

"Ясни ангажименти - какво правим с цената на тока, как компенсираме доходите, икономиката и COVID кризата, ако, не дай Боже, има още една вълна", заяви председателят на левицата в оставка Корнелия Нинова.

От "Има такъв народ" също се въздържат от коментари. Доайенът на парламента, който е част от тяхната група, още преди дни обяви позицията им.

"Правилното решение е да има правителство, което да поеме своята отговорност", каза доц. Силви Кирилов.

ГЕРБ са категорични - остават остра, но и конструктивна опозиция.

"ГЕРБ никога няма да предаде националния интерес и ще подкрепя важните решения за държавата. Ще настояваме за мораториум върху нов външен дълг и приемане на бюджет", обяви Десислава Атанасова.

В опозиция ще са и "Възраждане". Отмяната на зеления сертификат като дискриминационен е сред основните им приоритети.

"Аз не съм ваксиниран, моята съпруга е. Ние казваме: "Който иска, да се ваксинира". Не сме антиваксъри", заяви Цончо Ганев.

Третата партия, която ще е в опозиция - ДПС също засега мълчи.

Междувременно - майките от "Системата ни убива" вече поискаха повече пари за хората с увреждания. Писмо до депутатите написаха и от антикорупционния фонд. Те пък настояват за проверка на дейността на КПКОНПИ.