Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 15-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България.

По традиция през последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще.

Тази година WWF България посвещава кампанията си на мира.

Часът на Земята по света

Часът на Земята не е просто 60 минути без осветление. През годините в резултат от инициативата бяха постигнати поредица от символични победи в името на природата. Движението помогна за създаването на 3,5 млн. хектара защитена морска зона в Аржентина и вдъхнови засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан.

Тайланд и Тайван въведоха образователни програми за опазване на околната среда в училище, а в САЩ момичета от скаутското движение инсталираха стотици хиляди енергоспестяващи крушки. Благодарение на Часа на Земята много семейства в Непал и Мадагаскар получиха печки, използващи енергия от възобновяеми източници, а редица домове в Индия и Филипините бяха заредени със слънчева енергия.

Как ще отбележим Часа на Земята у нас?

Изпращайки призив за мир организаторите канят всички жители и гости на София да се включат в изграждането на красива мозайка от капачки във формата на планетата Земя. Събитието ще се състои на 26 март, събота, в Градската градина, пред Народния театър „Иван Вазов“, между 10:00 и 18:00 часа.

Всеки желаещ ще получи възможността лично да постави своята капачка в мозаечното пано, като по този начин символично покаже съпричастност към бъдещето на Земята. Впоследствие готовата арт инсталация ще бъде изложена на обществено място в столицата.

Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден, а по стара традиция емблематични софийски сгради ще притъмнят фасадите си между 20:30 и 21:30 ч. Сред тях са храм-паметника „Св. Александър Невски“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, статуята „Св. София“, Националната и Градската художествени галерии, Археологическия музей, паметника на Васил Левски на площад „Васил Левски“ и много други.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!