Ценни икони от времето на Възраждането се нуждаят от дарители за спешна реставрация. Произведенията са част от колекцията "Спасени съкровища" на бургаския музей и са заловени от полицията. Предполага се, че са от запустели църкви в Странджа.

Преди години неизвестни обират всички древни икони в старата църква в странджанското село Белеврен, което е почти на границата с Турция. Тя се е срутила. На нейно място хора, свързани със селото, вдигат нов храм и поставят нови икони.

В някогашното голямо село Белеврен днес живеят постоянно само четирима души. Част от зид им напомня за старата църква – опустошена и разграбена.  

Никой не е потърсил и десетки други икони, заловени от полицията при акции в края на 90-те.

"Въпросните църковни икони можеха да бъдат изнасяни и продавани зад граница с цел добиване на частни колекционери с тях", заяви  Цветелина Рандева, говорител, ОД на МВР- Бургас.

Сред спасените е икона на Света Богородица, рисувана от възрожденските зографи – тревненците поп Димитър Кънчов и синът му Хаджи Христо. Те използвали специфична техника за ореола на Божията майка.  

"Наслагването на златото върху наметалото на Богородица, самите образи които, както ги е представил, също са много интересни и изразителни. За иконите по принцип на Света Богородица най-важно от всичко са очите, за да могат да въздействат", обясни Иванка Делева от Историческия музей в Бургас.

Иконата попада в Странджа заедно с бежанци от Източна Тракия след Преображенското въстание.

"Тези българи, бягайки от своите опустошени селища, едно от първите неща, които взимат са иконите, ценните икони от църквите, за да ги спасят и да ги сложат след това в новите храмове в селата, които ги приемат", добави Иванка Делева.

Последният им пристан е музеят, в който е оформена иконна зала за спасените съкровища. Общо 10 са иконите, които се нуждаят от спешна реставрация, за да заживеят нов живот в музея.