Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков се яви днес пред съда с патерици.

Прокуратурата поиска мярка „задържане под стража” за него, след като се появи снимка на Чоков в луксозен ресторант, докато е под домашен арест.

Мярката се гледа от председателя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев.

Чоков е имал разрешение от съда за няколко дати, в които да може да излиза от дома си, за да се лекува. Те са без определен маршрут и без срок за прибиране.

"Имам право да се нахраня", каза на влизане в съда бившият кмет на Галиче.

Снимка: btvnovinite.bg

Пред bTV днес той обясни, че е бил сниман в ресторант от охраната на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Бившият кмет на Галиче разказа, че е след посещението при зъболекар 19:30 ч. преди два дни е посетил ресторанта само за малко, за да си поръча храна, тъй като кръвната му захар била паднала. А в чашите на масата имало не алкохол, а вода.

Според съпругата на Чоков – Цветелина Нелова, здравословното му състояние не е добро.

„Ценко има болести, които ще му останат за цял живот, които не се лекуват. Човек и да бъде болен, трябва да се храни, не може да легне и да мре, трябва да се бори и да продължава да живее”, коментира Нелова.

Държавното обвинение обаче е на друго мнение. ще поиска бившия кмет на Галиче Ценко Чоков да остане за постоянно под стража след сигнала, че се е отклонил от домашния арест и е посетил столично заведение.

„В конкретния случай имаме демонстративно заобикаляне на закона, демонстративно и нагло неизпълнение на задълженията на лицето, на подсъдимия да изтърпява мярката за процесуална принуда в дома си”, каза говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

От прокуратурата обявиха, че очевидно здравословното състояние на Чоков позволява той да остане в ареста, а исканията му за посещение при лекари са само формални с претекст да нарушава мярката си.