Апелативният специализиран съд остави бившият кмет на Галиче Ценко Чоков в ареста. Той се забърка в скандал, след като преди дни се появи негова снимка в столично заведение… макар да е под домашен арест.

След 5-часово заседание, ръководено лично от шефа на съда Георги Ушев, магистратите стигнаха до заключението, че Чоков се е отклонил от по-леката си мярка за неотклонение.

Сега няма право да обжалва и ще бъде преместен в болницата на затвора – домашният арест му бе наложен именно заради влошено здравословно състояние. Започнало е разследване срещу лекарите, изготвили експертизата за здравето му тогава.

Чоков днес отново подчерта, че просто е минал да се нахрани в заведението след посещение при доктор. Вижте неговия разказ пред камерата на bTV тук:

Странната биография на един селски кмет

Още през 2002 г. Ценко Чоков беше задържан за побой. По това време срещу него вече има образувани 7 дела за самоуправство, има и десетки сигнали за заплахи и побои.

В същото време, обаче, той беше несменяем кмет на Галиче. Последно – на 26 октомври 2015 г., за пети път.

На 26 май следващата година беше задържан при спецакция заедно със синовете си във връзка с организирана престъпна група за лихварство и палежи.

На 13 февруари 2017 г. Чоков е пуснат под гаранция от 10 000 лв., а 10 дни по-късно е върнат обратно в ареста заради заплахи срещу свидетел по делото. На 5 октомври миналата година ВАС постанови, че той не може да бъде кмет.

На 10 май 2018 г. спецсъдът го призна за виновен за отвличане, побой и палеж на автомобил. Ценко Чоков обжалва.