Топлофикациите поискаха по-голямо увеличение на цените на парното и топлата вода от 1 юли при обсъждането на тарифите в Комисията за енергийно и водно регулиране днес.
 
Регулаторът предвижда поскъпване на топлоенергията средно с 10 на сто.

Най-голям скок от над 14% е заложен в София, над 13 на сто е предвиденото поскъпване на парно и топла вода във Велико Търново, над 10 на сто за Бургас, Варна, Перник, 9 на сто за Пловдив, а най-малко ще е увеличението в Сливен - под 2 на сто.

За потребителите начинът на изчисляване на цената на парното е пълна загадка.

Снимка: bTV


„Абсолютно нищо не ми е ясно. Идва една обща цена и ние плащаме - това е. Нямаме представа кога се увеличава, кога намалява“, заяви Теодора Владева.

От Асоциацията  на топлофикационните дружества изчислиха, че между 70-80% от цената на парното се формира от цената на природния газ и цената на вредните емисии, а те вървят нагоре.

Снимка: bTV


„В момента цената на газа е две трети от 2013 г., когато бяха най-високите цени, но като прибавим и емисиите, се получава приблизително същата цена на горивото. В момента емисиите са над два пъти по-скъпи, отколкото миналата година, когато са определени тези цени. Не се наемам да прогнозирам накъде ще вървят тези цени“, обясни Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества.

Според експерти потребителите кредитират топлофикациите и заради прогнозното определяне колко топло ще потребим през отоплителния сезон, заради прогнозна годишна цена на газа, която се променя всеки месец, и заради прогнозните цени на вредните емисии.

Снимка: bTV


„ЕК даде правило в своя директива - всеки месец трябва да се отчита реалното потребление. Всичко е въпрос на дистанционно отчитане и съвременни прибори, които не струват толкова скъпо. В конкретния случай това, което ще опитат да обосноват е резкият скок в цената на емисиите“, допълни енергийният експерт Еленко Божков.

Единственият начин потребителите да плащат реални сметки е инсталирането на измервателни уреди като електромерите за тока.