Скок на цените на горивата у нас с около 5% през май, отчете националната статистика. Инфлацията от началото на годината до май е 1%. Според икономисти обаче, ако поскъпването при горивата продължи, това ще доведе до оскъпяване и на повечето стоки и услуги.

НСИ отчете, че само през май бензинът А95 поскъпва с 4,7%, А98 - с малко под 4 на сто, а дизеловото гориво с над 5%.

Снимка: bTV

За половин година средната цена на А95 се покачва от 2,08 през януари - до 2,26 в момента. При дизела поскъпването е още по-голямо с 20 стотинки за литър.

Снимка: bTV

Икономисти прогнозират нов скок до 10% на цените на горивата, което няма как да не се прехвърли върху цените на стоки и услугите и най-вече на транспортните услуги.

Онези, които се готвят за път до морето като Антон Петров пресмятат, че тази година ще им излезе по-скъпо. Алтернатива обаче няма заради двете деца и съпругата си.

Анализаторите, които следят цените на петрола не прогнозират барелът, който в момента е над 70 долара, да поевтинее. Преди 6 месеца петролът струваше почти наполовина. Според българската газова и петролна асоциация по-скъпият петрол е единственото обяснение за по-скъпият бензин на колонката - поне до момента.

„Дали ще има лятно поскъпване ще разберем следващите няколко седмици - лично яз смятам, че такова няма да има или то ще бъде в рамките на няколко стотинки”, е позицията на Светослав Бенчев от газовата и петролна асоциация.

У нас икономисти прогнозират още 10 на сто скок на цените на горивата до края на годината, което няма как да не се прехвърли върху цените на стоките и услугите.

Снимка: bTV

Според икономиста Румен Гълъбинов повишението се усеща в транспортните услуги. „Ще поскъпнат вероятно цени на самолети билети, цени на други пътнически превози и крайните продукти. Стоките биха поскъпнали с между 2-4%, а то не е малко.”

Ако като Антон Петров държите да отидете на море с кола и в случай, че се отправяте към Гърция, съветът на експертите е да заредите резервоара у нас - там горивото е значително по-скъпо.