Минимално поскъпване на горивата у нас, ако дерогацията да преработваме руски петрол отпадне преди края на следващата година, прогнозират експерти. Според техни изчисления към днешна дата при сегашните цени на петрола на международните борси без дерогацията цената на бензина и дизела не трябва надвишава 3 лева за литър.

Снимка: bTV

Според специализирания сайт Фуело, който сравнява тарифите на веригите бензиностанции - у нас литър бензин в момента струва 2,89 лв. или с 10 стотинки повече спрямо същата дата миналия месец. Увеличението при дизела е 13 стотинки, а пропан-бутанът е скочил с 4 стотинки.

Снимка: bTV

Заради по-скъпия петрол на някои бензиностанции цената на бензина вече надхвърля три лева. Най-много излиза зареждането на резервоара в областите Кърджали, Смолян и Плевен.

За Кристиян цената на колонката и сега е висока. От сега е пресметнал с колко ще се отрази на семейния бюджет, ако горивото пак премине психологическата граница от 3 лева.

„30% отгоре на месец. Така е, в България са най-високи цените спрямо доходите“, казва мъжът.

На първо четене депутатите решиха, че България се отказва от дерогацията за внос и преработка на руски петрол. Това означава, че „Лукойл“ ще трябва да започне да преработва нефт от други доставчици по-рано от договорения с Брюксел срок до края на следващата година.

А според собственици на бензиностанции дерогацията през последната година така и не е повляла на цената на горивата у нас.

„Наистина цените се определят от международните пазари, а не от това дали ще има дерогация, или няма да има. Изцяло печалбата, която беше, отиде в джоба на една компания. Не в държавата или в потребителите“, обясни Димитър Хаджидимитров - Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Снимка: bTV

„Лукойл Нефтохим“ остава на позиция, че това решение заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия и създава рискове на пазара на горива в страната. Коментарът и на експертите.

„Лъвският пай е бил за този, който е успял да купи евтиния петрол, и да го продаде на цени, близки до европейските“, каза Лъчезар Богданов – ИПИ

„България предполагам загуби 8-10 месеца, в които трябваше да са направени сериозни крачки за търсене на алтернативни ресурси. Напълно възможно е България да получава неруски нефт от Каспийския регион, но тогава чухме други политически изказвания, които казваха, че това е същият нефт, просто препакетиран“, заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Предстои окончателно решение на парламента, според което краят на дерогацията влиза в сила 30 дни след гласуването на второ четене.