Кризата в Иран веднага се отрази и на световните пазари. Цената на петрола достигна най-високата си стойност от две години насам.

Иран е третият най-голям производител сред страните износителки на петрол. Усещането за риск и паниката на световните пазари вдигнаха цената на суровия петрол до 68 долара за барел – най-високото ниво за последните 2 години. Очакванията на анализаторите са цените да се задържат през цялата година. Това е с 10-15% по-висока цена спрямо година по-рано и двоен ръст от най-ниските цени, които видяхме преди това. 

На колонките у нас дизел и бензин на дребно отново са над 2,10 лева за литър. По данни на петролната и газова асоциация увеличението е само с 2% спрямо година по-рано и 6 на сто повече от 2016 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Всяка година куриерска фирма доставя около 1 милион пратки в България. Разходите им за гориво са основно перо, а в последната година нарастват. 

„Крайният клиент го усеща всеки месец, защото в нашата услуга имаме специални такси, които зависят от цената на петрола на световния пазар и цената на горивото”, обяснява Антон Димитров, оперативен директор във фирмата. 

По-осезаемо поскъпване виждат още през декември. Сега обмислят да въведат технология, с която да следят поведението на шофьорите им зад волана и дали карат достатъчно екологично. 

„Аз лично смятам, че единственият фактор, който ще определя цените през тази година е суровият петрол, тъй като не се очакват промени в акцизите или данъците”, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. 

Според финансови анализатори цените ще се стабилизират около настоящите по-високи цени.  „Със сигурност ще бъдат по-високи спрямо 2017 г. Пиковете на цените отново ще бъдат със сезонността. Второто полугодие на 2018 г. ще мине под знака на дефицит в световен мащаб - предлагането ще бъде малко по-малко от търсенето”, отбеляза финансовият анализатор Цветослав Цачев.

Ситуацията около Иран е сериозен риск не заради икономическите протести, а заради опасността от влошаване на отношенията със Съединените щати и налагането на  нови санкции. Опасенията са, че това може да доведе до ограничаване на  доставките, а оттам и до нов скок в цената на петрола.