Драстична разлика в цената на олиото в големите градове у нас. Разликата между най-скъпата бутилка и най-евтината е близо 2 лева.

По данни на комисията по стоковите борси и тържищата олиото е най-евтино в Русе и Плевен – 3, 20 лева. Около средната цена от 3, 70 лева се движи литърът в Сливен, Благоевград, Бургас и Кърджали.

Цената на олиото: Най-евтино в Русе, а най-скъпо в Пловдив – 5 лева за литър
Снимка: bTV

Значително по-висока е цената в областите в червено. Най-скъпо е в Пловдив - там литърът стига 5 лева.

Откъде идват тези разлики и как ги усещаме по джоба?

В домакинството си Румяна Стоичкова ползва до 3 литра олио седмично и купува според цената.

Румяна Стоичкова
Снимка: bTV

„Цените в момента са толкова високи, че следим само промоциите. Запасяваме се, защото не знаем следващия месец какви ще са цените“, споделя тя.

Според търговци цените на олиото са паднали. В магазина, в който работи Цвета Вътова те варират между 3 и 4 лева.

„Спрямо последната година олиото е поевтиняло с 40-50%. А от предходния месец цените са с 20% надолу. Купува се предимно олиото, което е на промоция. Клиентите купуват вече повече олио, отколкото миналата година, когато е било 8 лева“, казва тя.

В Русе данните и търговците отчитат поевтиняване. Но цените в магазина, който bTV проверява, са малко по-високи от тези в София.

„Ние имаме като доставна цена олио между 2,99 лева и 3,60 лева. Не търсят най-евтиното, поне при нас, като клиенти“, обяснява управителят Николай Маринов.

Цената на олиото: Най-евтино в Русе, а най-скъпо в Пловдив – 5 лева за литър
Снимка: bTV

Според производителите на слънчоглед,  цената се влияе от суровината, преработката, транспорта и потреблението.

„Тази паника в цените миналата година дойде, тъй като маслата на основните пазари поскъпнах много - двойно, над 100 процента“, казва Росен Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

От асоциацията казват още, че в момента пазарът е под натиск, което води до изкривено ценообразуване.

„Когато цените са прекалено високи, както март миналата година при слънчогледа и олиото, производителите са добре, а потребителят страда. И обратното - когато цените са ниски, производителят страда, получават се фалити, но потребителят е доволен“, казва още Росен Христов.  

От стоковите борси и тържищата прогнозират поевтиняване.

„Имаме и пълни складове със слънчоглед, и огромно производство на олио. На европейските пазари то се срива на цена от преди войната и от преди голямото покачване“, коментира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища
Снимка: bTV

А различните цени на регионално ниво обясняват с качеството на отделния продукт и производството в конкретния район.

„Регионите, които са по-малко развити и с по-малка логистика, там можем да видим за едно и също качество по-ниска цена на продукта“, допълни Иванов.

Прогнозите са да няма поскъпване по Великден.

В петък служебната власт ще представи сайта за стойността на основните продукти в различните търговски обекти.  Следващата седмица платформата ще е достъпна и за потребителите.

„Ще се публикуват цените на определени продукти. Те са около 50. Нашето искане е веригите да публикуват своите най-ниски цени, а не тези на промоция“, обясни служебния вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта Христо Алексиев.