Остава по-малко от месец до началото на абитуриентските балове, очаква се близо 50 000 зрелостници да отпразнуват своето завършване.  

Екип на bTV провери колко излиза цената на бала тази година.

Кувертите за празничната вечер в ресторанта са средно около 100 лева, като те включват основно ястие, десерт, безалкохолни и алкохолни напитки. Средната цена на костюма е 500 лв., а балната рокля излиза около 650 лв. Между 150-200 лв. пък момичетата трябва да отделят за грим и прическа.

Така средно подготовката на абитуриент излиза за около 800 лв. 

Снимка: bTV

 Голямото предизвикателство за нея и съучениците на Ани Василева се оказва организирането на бала - заради пандемията се налага да сключат договор с ресторанта, в който ще празнуват. 

„Той е на мое име като организатор, имаме предпоставка да отменим бала за следващия месец и да не загубим парите си, ако трябва и с маски ще сме, за да е всичко наред“, казва тя.

Снимка: bTV

„Даваме пълната свобода на децата, родители, ръководство дали да отложат бала във времето или другият вариант да  им върнем изцяло авансовите плащания. Имаме доста голяма площ заради което не се налага ограничаване на бройките“, обяснява Яна Данчева, управител на ресторант.

Снимка: bTV

Тази година изпращането на зрелостниците в 96 СУ „Лев Николаевич Толстой“ ще е на двора, за да могат да присъстват родителите.

„Ако е на закрито едва ли ще успеем, нямаме толкова голяма зала, че да можем да съберем всички, а и родителите им да бъдат на 1,5 м разстояние“, каза директорът на училището Цветелина Вълчева.   

Снимка: bTV

Въпреки кризата и пандемията не липсват и желаещите да получат професионален грим и прическа. По традиция наемането на скъп автомобил също е неизменна част от абитуриентския бал. Цените варират в зависимост от модела, както и времето за използване.

Заради COVID-19 тази година немалка част от зрелостниците са предпочели да ограничат контактите с много хора и да отпразнуват своето завършване с роднини и приятели в домашна обстановка, а не на заведение.