Над 46 000 са абитуриентите тази година. Колко ще струва балът в период на нарастваща инфлация?

Наша проверка показва, че средната цена на куверт в ресторант е 150 лв. Между 250 и 750 лв. е роклята за момичетата. Цените на мъжките костюми са между 350 и 500.

Увеличение има при грима, с между 10 и 20 лв. повече спрямо миналата година.

След броени дни Лора ще бъде на абитуриентския си бал. Решава да поеме част от разходите, тъй като съчетава училището с работа.

"Разговарях с нашите, че изявявам желание да си купя обувките и аксесоарите за бала най-вече", споделя момичето.

Един от най-вълнуващите моменти е бил изборът на рокля. Първата е поръчана от Украйна, но не е доставена заради избухналата война. Затова се налага да се спре на втори вариант.

"Тези събития, които се случват там, са много сериозни, и няма как да направят нещо по въпроса толкова бързо да пристигне." 

Според нея цялата подготовка за бала излиза скъпо. Тази година и цената на професионалния грим е по-висока.

"Всичко се повишава и ние съответно трябва също да вдигнем цените, колкото и да не ни се иска", отбелязва и професионалният гримьор Нина Ванкова.

Въпреки инфлацията обаче, цените на кувертите се запазват същите като миналата година.

"Предпочетохме тази година да не вдигаме цените. За да може хората да имат време да реагират на ситуацията, в която се намират в момента", обяснява Орлина Динева, мениджър на хотел.

Експертите предупреждават  - колкото и важно събитие да е, абитуриентската вечер не бива да ни отклонява от разумните решения.

"Във време на инфлация е много препоръчително тези решения, които се правят от домакинствата, да са по-ефективни", смята икономистът Димитър Събев.

Разходите за абитуриентския бал могат да бъдат направени с дългосрочна перспектива - например да си купим рокля или костюм, които да носим и след това.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!