България ще придвижи първото искане за плащане по Плана за възстановяване в края на този месец, каза вицепремиерът Атанас Пеканов на брифинг в Министерския съвет. 

Целта е да получим парите през тази есен, тъй като те са нужни на бюджета, каза той. 

Пеканов уточни, че 21 от 22 условия по първото плащане от Плана за възстановяване са изпълнени и текат формални процедури по финализиране преди да бъдат пратени в ЕК. 

“Последният индикатор – проект за модернизация на МВР, т. нар. ТЕТР система, не беше изпълнено от редовното правителство. В последното си заседание, те го възлагат на „Информационно обслужване”, което ЕК счита, че е недопустимо. Вътрешният министър Демерджиев пое ангажимент отново това да се възложи на МВР”, обясни той.

Пеканов подчерта, че е без значение от предисторията, защото отговорното поведение изисква важните ангажименти, които сме поели пред европейските институции, да бъдат уважавани.

Вътрешният министър Иван Демерджиев уточни, че проектът е за комуникационна система, която трябва да осигури надеждна и сигурна комуникация в системата в МВР. 

"Но за нас трябваше да се осигури надеждна и сигурна комуникация между системата на МВР и системата на Министерството на отбраната. Така планираната система по техническо естество обаче не отговаря на съвременните характеристики. Това е остаряла технология, която можеше да бъде избегната да бъде включена в Плана за възстановяване", каза той.