Министърът на правосъдието Цецка Цачева няма да подаде оставка. Това може да стане само, ако искането е на премиера Бойко Борисов, поясни Цачева пред журналисти днес.

Вчера група юристи, адвокати и съдии разпространиха онлайн петиция с искането за оставката на правосъдния министър заради нейни изказвания.

Няколко часа по-късно Цецка Цачева покани юристите на среща в Министерството на правосъдието. „Изключително уважавани от мен юристи, утвърдени имена. Аз съм готова да чуя техните предложения така, както ежедневно съм в контакт с хора на различни нива”, коментира тя.

Според петицията, в началото на седмицата пред bTV Цачева е отхвърлила исканията на съдия номер едно Лозан Панов за цялостна съдебна реформа. Освен това, тя била препоръчала на Панов да стане депутат.

Министърът отрече подобни твърдения и по думите й те са извадени от контекста. „Така сме учили в началните класове, когато се поставят кавички се визира конкретно изречена фраза. Няма такава фраза, спомената от мен.”

Цецка Цачева пое заседанието на ВСС, където беше оповестено името на първия кандидат за председател на върховния административен съд. Това е Георги Чолаков. Тази есен изтича мандатът на сегашния шеф на съда Георги Колев.