Коледният кактус или коледниче е дълготрайно растение с плоски, сегментирани стъбла.

През по-голямата част от годината външният му вид е сравнително непретенциозен - зеленина в саксия в ъгъла на хола или под дърво в задния двор, но около Коледа то започва да цъфти с червени, бели, розови, лилави или оранжеви цветове.

Поради този празничен сезонен цъфтеж, коледният кактус е част от много европейски и северноамерикански домове по време на празниците.

Снимка: iStock

Коледният кактус вирее на ярка, но непряка слънчева светлина. Може да се държи близо до прозорец на закрито или на сянка от дървета, ако е на открито през по-топлите месеци. Въпреки името си, коледният кактус не е пустинно растение, а по-скоро води началото си от тропическите дъждовни гори на Южна Америка, поради което растението не понася суха почва и изисква редовно поливане.

Коледните кактуси да образуват цветни пъпки през есента. Температурата на помещението трябва да е поне 15 градуса. Препоръчва се да се държи на тъмно за 12 часа, а през останалите 12 часа – на светло, предава Си Ен Ен.

Снимка: iStock

Пресаждането става като се отреже част от стъблото – няколко сантиметра, и се сложат в саксията. Препоръчва се в тази на цветето майка. В рамките на шест седмици трябва да се развият корени.