На третият ден след водното бедствие Бургаско се възстановява от преживения шок. Тази сутрин, с кучета и водолази, продължи издирването на изчезналата в потопа възрастна жена от бургаското село Черни връх. Нейният съпруг все още е в критично състояние в болница.

Вчера спасителите обходиха района около къщата и селото. 

Шансовете да бъде намерена жива са все по-малки.

70-годишната Ирина Павлова е съседка на изчезналата и във фаталната нощ, чувайки виковете на бедстващото семейство, тя часове наред търси помощ за тях. Първа е и сред доброволците в спасителната операция.

Равносметката от бедствието до момента е трима загинали и щети за поне 8 милиона лева.

Минимум 4 млн. лв. са разрушенията по републиканските пътища от този инцидент”, каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Започна опис на щетите по засегнатите къщи. Властта на място обеща финансова помощ за възстановяването на домовете и техниката на хората.

Вече се изплаща и еднократната социална помощ от 325 лева, полагаща се на засегнато домакинство.

Над 100 са наводнените къщи в Равнец, над 60 – в с. Ливада, толкова са и в Полски извор, десетки са пострадалите къщи и в с. Черни връх.

Втори ден хората не успяват да изчистят дори калта от пострадалите си къщи. Засегнатите от бедствието електрически стълбове вече са възстановени и навсякъде би трябвало да има ток и вода.

В дома на сем. Стефанови в Полски извор цялата покъщнина е изнесена навън, а чистенето продължава от рано сутринта.  

В нощта на бедствието у дома са били 13-годишната Елена и майка си. „Беше нещо страшно. Всичко беше океан”, каза жената. За щастие, тя и дъщеря й са спяли на втория етаж на къщата.  

Само случайност ги спасява от нещастен случай – синът й бил извикан нощна смяна.  

„Ако синът ми беше тук, на първия етаж, щеше да се удави, аз в никакъв случай нямаше да мога да отворя. Водата направо те носи”, казва Мара Стефанова.

След поредното наводнение хората трудно вярват на обещания. 

„Държавата помощи няма да даде, но ние ще се снабдим с каквото трябва. Отново!”, заяви Пламен Стефанов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!