Бургас - опасно близо до нова COVID вълна. Заболелите в областта за последните 14 дни са 31 на 100 хиляди население, сочат данните на Единния информационен портал. Заради тази картина в Бургас заседава кризисният щаб. В областта вече са установени случаи на чужди туристи с коронавирус. 

Откакто отново е разкрито COVID отделението в Поморие през юни, в него са лекувани 11 пациенти с коронавирус. Поетапно в 12 лечебни заведения в цялата област се разкриват COVID легла  - общо 71 за момента.

От Здравната инспекция уточняват, че мярката е по-скоро превантивна, тъй като новите случаи не са чак толкова много, но очакват да се увеличи заболеваемостта, тъй като някои от курортите, като Созопол и Поморие, са на 100% пълни. Сред положителните случаи има туристи от Израел, Германия, Русия, скандинавските държави.

В пика на сезона COVID отделението в Поморие отвори отново – с 10 легла. Първите приети са туристи от Норвегия.    

"Млади жени, поели сме ги, обслужени са, дехоспитализирани са, заминаха си за Норвегия. В момента имаме 7 човека, 1 латвийка", съобщи д-р Кирил Хинов, управител, МБАЛ-Поморие.

Предимно летовници минават и през областната болница. 

Половината от капацитета на инфекциозното отделение в Бургас е запълнен. Заети са 17 легла. 

"Имаме пациенти от Обзор, от Слънчев бряг, отвсякъде. Всички са с пневмония, но са сравнително стабилни“, заяви д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ-Бургас.

Част от новозаразените са с „Делта“ варианта. 

„Те си правят PCR, за да се приберат в края на почивката си и те остават за 14-дневна карантина в страната. В 80-90 % от случаите са ваксинирани", каза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Кметовете на морските общини уверяват, че вземат мерки. 

"Имаме готовност да дезинфекцираме изцяло и двата града, които в момента имат туристи", обясни кметът на община Созопол Тихомир Янакиев.

Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев не очаква новата да вълна да повтори старата по брой нови случаи на ден.

"1000, максимум 2000 случая, и то при поведение на хората, което е безотговорно - значи свалят се маски, събират се в затворени помещения, правят се политически събрания, футболни мачове, при които много пръски се разпространяват", коментира проф. Огнян Кунчев.

В този случай експертът не изключва сценарий като в Индия.

И в Поморие, както и в останалите лечебни заведения, са категорични, че на този етап имат готовност да поемат новите случаи. Персоналът е увеличен, разполагат и с необходимите медикаменти.