Бум на заразените с хепатит А има в Раковски. Епидемията е тръгнала от ромската махала в града в началото на септември, но вече са засегнати няколко училища и детски градини.  

Болните от хепатит А вече са 90 и са предимно деца.

Заболелите са преминали през инфекциозната клиника в Пловдив, казват от здравната инспекция в града.

„Това е инфекция, която се предава по фекално-орален е път и проблемът е, че инкубационният период на заболяването е доста дълъг – 45 дни,  човек е заразен две седмици, преди да пожълтее”, предупреждават здравните инспектори.

В ромската махала на Раковски почти във всяка къща има болен от хепатит А. Жителите на махалата признават, че не знаят как да се пазят.

35 случая регистрирани случая на заразени деца им в училище „Христо Смирненски” в Раковски.

Сред родителите има напрежение, заплашват дори да не пускат децата си на училище, ако епидемията не бъде овладяна. От КТ „Подкрепа” поискаха тридневна ваканция,за да се ограничи заразата, но такава извънредна почивка засега не се планира.

„Ако затворим за няколко дни училището, това няма да помогне, защото инкубационният период за заболяването е 45 дни. При по-дълго прекъсване ще провалим учебната година”, коментира Йовко Патазов, зам.-директор на училището.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров напомни, че местната власт има право да прекъсне учебния процес само за 3 дни. Той увери, че общината е взела всички мерки, предписани от здравната инспекция.

Прекаралите хепатит А имат пожизнен имунитет, превантивна мярка е поставянето на ваксина. Времето за поставяне на ваксини обаче е пропуснато, стана ясно на среща между родители и здравни власти.

Здравните инспектори прогнозират, че пикът на хепатита ще дойде през декември.

Общината ще засили дезинфекцията в ромската махала. През следващата седмица общината ще направи специална среща и с хората от ромската махала, на която да бъде разяснено как се предава болестта и как да се пазят от нея.