Домовите обири през лятото отбелязват бум. Традиционно, крадците, които тарашат домовете ни, се активизират в отпускарския сезон.

Два сигнала за ограбени апартаменти в столицата само за денонощие. Екип на bTV влезе с полицията в опустошен апартамент в столичния квартал „Люлин”.

И двете жилища са с разбити входни врати. Вероятно жертвите са били следени дълго. Обирджиите са знаели, че отиват на почивка.

Щетите в единия от обраните апартаменти са за над 5000 лева.

Крадците пропуснали колата на жертвите си, но пък взели документите за нея. Семейният сейф също е разбит. Открили го макар и скрит зад дивана, за щастие бил празен. А от хладилника липсват колбасите.

Когато са притиснати от времето, крадците действат светкавично, казват от МВР.

„Отключването е различно, горе-долу от порядъка до минута, не повече. А обирането на едно жилище, ако са притеснени, че може някой да ги хване, е горе-долу от порядъка на 3 до 5 минути”, заяви Александър Пецов, от отдел "Кражби" към Криминална полиция.

Съседите в обрания блок твърдят, че той е отдавна набелязан, тъй като апартаменти и мазета се обират постоянно.

Статистиката сочи, че средно на ден в София се разбират между 5 и 6 апартамента.

Затова от полицията съветват, когато пътувате, дръжте връзка със съседите си по телефона.

Винаги имайте едно на ум, когато използвате социалните мрежи, докато сте на почивка. Бъдете  пестеливи в снимките си, които показват къде и от кога сте на ваканция.