Все още се изясняват мотивите за поведението на буйстващия пътник, който принуди самолет на „Еър Франс“ да кацне извънредно на Летище София, съобщи завеждащият първо отделение на Национална следствена служба Ивайло Ангелов на извънреден брифинг на столичната аерогара.

„Не мога да потвърдя, нито да отрека терористичен акт. Прекалено е рано за тази информация“, допълни Ангелов.

На задържания пътник е повдигнато обвинение по чл. 341а ал. 3 на НК за застрашаване на въздухоплавателно средство в полет. За подобно престъпление се предвижда наказание от 5 до 10 години затвор.

По първоначални данни не става дума за пиянски инцидент, заяви Илиана Кирилова от СГП. 

Снимка: БГНЕС

„Вчера вечерта е получено съобщение до СГП относно индийски гражданин, който е застрашил сигурността на полет "Ер Франс". Маршрутът е бил Париж – Делхи. Той се е държал арогантно с другите пътници, като е осъществил нападение над стюард, блъскал е по вратата на помещението на екипажа, което е принудило командирът да поиска да кацне на Летище София. До настоящият момент са разпитани свидетели, лицето е привлечено в качеството на обвиняем, като му е осигурен преводач, служебен защитник и представители на индийското посолство. Повдигнато му е обвинение, задържан е за 72 часа“, каза Кирилова.

За започналото наказателно производство е уведомено и Министерство на външните работи.

Известно е, че е започнал да буйства малко след началото на полета. Индиецът е пътувал сам. Удареният стюард е в добро състояние с лека телесна повреда, съобщи Ивайло Ангелов от НСлС.

В понеделник ще бъде разгледана мярката за задържане на буйстващия пътник.

„Все още изпитваме затруднения да разберем дали е стабилен, но със сигурност осъзнава какво е направил. Ще му бъдат направени психично съдебни експертизи. Той няма разумно обяснение за извършеното”, каза Ивайло Ангелов и допълни, че задържаният пътник не се е държал много адекватно в ареста.

Очакват се и резултати от тестовете за алкохол и наркотици на задържания. Все още не известно дали буйстващият пътник има криминално досие, очаква се предоставяне и на информация за това. Инцидентът не започнал във въздушното ни пространство, но е приключил на наша територия, затова разследването ще бъде проведено в България. Ще бъде издадена европейска заповед за разследване, за да  разпитат останалите пътници от този полет, както и ще бъдат прегледани наличните записи. Процедурата на следствието не се различава от такава за български гражданин, единственото различно е, че трябва да присъства преводач и представител на посолството на Индия, ако задържаният пожелае, обясни Ангелов.

По време на задържането си пътникът не е оказал съпротива на служителите на Гранична полиция, макар отначало да е бил конфликтен с пътниците и да е ударил един от стюардите, съобщи комисар Теодор Чешмеджиев от ГДГП.

 След свалянето на проблемния пътник в София самолетът е продължил по първоначалния си маршрут.