На 14 септември от 10.00 до 11.00 часа bTV ще излъчи специално студио, в което зрителите ще могат да проследят на живо дебата за състоянието на ЕС през 2022. Водещ на студиото ще бъде журналистът Светослав Иванов.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще произнесе своята трета реч за състоянието на Съюза. Речта на председателя на ЕК ще очертае състоянието на Европейския съюз в момент на сериозни предизвикателства, с които се сблъскваме всички в момента - войната в Украйна, рекордно високите цени на енергоносителите, рекордната инфлация и високите цени на горива и потребителски стоки. Големите очаквания са свързани с въпросите дали председателят на ЕК ще посочи общи мерки, които страните-членки ще трябва да приемат или отхвърлят като таван на цените при вноса на руски газ и политиката на запълване на газовите хранилища в Европа. 

По време на специалното предаване екипът на bTV Новините ще предложи на зрителите освен речта на председателя на живо, директни включвания на Десислава Минчева - Раул от Страсбург, и коментар на експерти в студиото при Светослав Иванов.