На 15 декември България избра своя нов талант. Незрящият 31-годишен Андриян Асенов впечатли публиката и журито на „България търси талант” с дарбата си да имитира известни личности. Той грабна голямата награда от 50 000 лв., а финалът беше гледан от рекордните над 1,4 милиона зрители пред малкия екран.

Но за тях останаха скрити над стоте души продукционен екип на bTV, които направиха успеха на предаването възможен.

Снимка: btvnovinite.bg

Кой построи сцената на „България търси талант”? Кой избра участниците? Кой се грижеше за визията на журито и кой изстреля предаването на световно ниво? Надникнете зад кулисите на шоуто в bTV Репортерите. 

Посещаваме екипа на „България търси талант” в деня на едно от живите предавания. Зад сцената вече кипи усилен труд. Техническият екип подготвя реквизита за следващото изпълнение.

След малко цветните кубове ще бъдат вкарани на сцената за изпълнението на момичетата от Rio Baby Town. Техническият екип зад кулисите има по-малко от една минута, за да преобрази сцената за следващия участник.

13 участници, 13 минути време за смяна на 13 различни декори. Стотици килограми реквизит и само шест души екип. Но всичко върви по вода.

Снимка: btvnovinite.bg

„Обикновено има много напрежение и стрес, но при подходящата подготовка и организация всичко се получава”, казва сценографът Стефан Янев.

Екипът от сценографи са и хората, които не само изработват отделните реквизити за участниците, но и изграждат сцената на „България търси талант” само за 20 дни. 

„Реално ние направихме сцената от нулата. От едно празно хале изградихме тази сцена”, допълва Стефан Янев.

От старта на работата върху „Българя търси талант” до излъчването на първия епизод минава цяла една година, разкрива продукционният екип.

„За зрителите остават скрити едни над 120 души, облечени в тъмни фланелки, на които пише „Екип”. Понякога остават скрити техните сълзи, техният смях, потта на челата им и дори понякога техните стиснати палци. Остава скрита огромната инвестиция на всякакви средства”, разказва Ангелина Белчева, директор „Локални продукции” в bTV Media Group.

Снимка: btvnovinite.bg

Част от невидимата за зрителите работа са предварителните кастинги.

„Цял ден стоиш на един стол и пред теб минават все повече и повече талантливи млади хора, както и не чак толкова млади и не чак толкова талантливи. И това е най-любимият момент за екипа от производство. Моментът, в който за първи път се срещаш с талантите и виждаме техния хъс да се покажат пред аудиторията на bTV”, споделя Радослав Дечков, главен редактор на „България търси талант”.

Снимка: btvnovinite.bg

„След избора на участниците започва една сложна организация, която е свързана с логистика. С това кой в кой момент трябва да присъства. И това е един от най-сложните процеси, незабележим за никого”, разказва Анна Янкова, кастинг мениджър на „България търси талант”.

И когато всичко се пренесе в студийния комплекс на „България търси талант” теренът му се превръща в истинска сцена от екшън филм.

Основна част от бекстейджа са и момичетата, които подготвят грим и коса на участниците. Радослава вече готви поредния участник.

„Зрителите не виждат, че имаме осем минути до ефир, а ние имаме да направим още пет човека. И това е инфаркт”, споделя Радослава Пашева, гримьор на „България търси талант”.

Снимка: btvnovinite.bg

Но редом до напрежението има и безброй весели моменти, разказва тя. Като например моментът, в който целият бекстейдж екип импулсивно излиза на сцената, за да танцуват заедно.

Освен за грима и за косата, хората зад кадър се грижат и за визията на всички, които са в кадър. Един от отговорните за това е стилистът Станимира Стефанова.

„Общо взето е доста стресиращо. Понякога има много инфарктни ситуации. Например, случвало се е в последния момент да се смени концепцията на някой от участниците, визията трябва да е коренно различна. И до последно обикаляме за дрехи, търсим варианти. Крайният резултат е моето вдъхновение. Когато видя усмивките на журито, на участниците, че са доволни как изглеждат. Това е голяма отговорност, но и гордост за мен”, споделя Станимира.

Понякога стайлингът на водещите Александър Кадиев и Даниел Петканов е истинско предизвикателство за екип „Стилисти”. В дните на живите предавания двамата водещи идват в ранни зори в студиото, за да репетират през целия ден и да бъдат напълно подготвени за аудиторията на bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Манекенката Славена Вътова и актрисата Катерина Евро са жури на култовото шоу за първи път. Срещаме ги, докато екип професионалисти подготвят визията им за поредния жив ефир.

„Най-трудната част е да оцениш един човек и да кажеш – ти заслужаваш, а ти не. Защото не сравняваме ябълки с ябълки, номерата са различни, талантите са различни. И в крайна сметка, ако човекът успее да ни разсмее, да ни разплаче, ето тогава си казваме – искаме да го гледаме отново”, казва Славена Вътова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тук се работи страхотно много. Хората си мислят, че само си седим там и удряме едни хиксове и едни червени бутони, но си е и доста трудно и отговорно. Както Славена спомена – трудно е да отпратиш някого”, допълва Катето Евро.

Но винаги покрай отговорността са и веселите моменти, които сплотяват журито.

За разлика от дамите мъжката част от журито казва „Да” или „Не” на талантите не за първи път. Любен Дилов-син е жури вече пет поредни сезона и е категоричен, че този сезон достига световни висини.

Снимка: btvnovinite.bg

„Екипът е извънземен. Те са много отдавна заедно. До голяма степен причината да се съглася да участвам за пети пореден път беше екипът, с който ще работя. С тези хора мога да разглобя Айфеловата кула и да я сглобя на друго място. Неслучайно този сезон го определяме като най-успешния, защото има разнообразие от участници с много добри способности”, споделя Любен Дилов-син.

Има разнообразие от участници и с не толкова добри способности.

„Да си част от журито на „България търси талант” е може би най-приятната роля. Ако нещо ти харесва, ти харесва. Ако не ти харесва, гледаш по мек начин да го кажеш, а понякога не можеш да си спестиш по-тежки думи, ама то някои и ги заслужават”, споделя Ицо Хазарта.

Снимка: btvnovinite.bg

И докато журито се подготвя за началото на предаването, на сцената и зад сцената вече е „Спешно отделение”.

Остават 30 минути до ефир. Стейдж мендижърът Кирил Русев държи всичко под лупа. Той е отговорен за пълното стиковане на всички екипи и участници по секунди.

„Моят най-инфарктен момент е, когато трябваше да гоня един от участниците вън, за да го вкарам на сцената. Трябва да се случва всичко навреме. Аз отговарям за това. Ако трябва, ще гоня който и да е. И журито мога да подгоня”, казва Кирил Русев.

И не на последно място – за всички любопитни зрители екипът предлага и ексклузивно съдържание за всички платформи на BTV Media Group, което може да се гледа само онлайн.

„Това пространство преди и по време на лайва се пълни с участници с много ентусиазирани хора. Има много емоции. И част от тези емоции са показани в дигиталното съдържание. Наша работа е да хванем тези емоции, които не влизат в телевизионното съдържание. Тук всички участници чакат своя ред преди да излязат на сцената. Има много нерви. И нашият дигитален екип с един мобилен оператор и редактор е там, за да хваща всяка сълза, всяка усмивка”, разказва Елтимир Александров, координатор „Дигитално съдържание”.

Снимка: btvnovinite.bg

Финалът на „България търси талант” не означава почивка за продукционния екип. Той вече работи усилено по останалите успешни забавни формати в ефира на телевизията. 

„През пролетния сезон предстои нашият екип да направи поредния успешен, надявам се, сезон на „Гласът на България”. Горда съм, че ние успяхме да превърнем това шоу в легендарно. Следващото издание, което ще задоволи апетита на зрителите, е шестото издание на „Мастършеф”, където ще ни радват журито Токев, Михалчев и Силвена Роу. И разбира се, последната дълго пазена тайна в ефира на bTV ще бъде вечерното шоу, но за него дотук. Все още не можем да издаваме тайна”, каза Ангелина Белчева, директор „Локални продукции” в bTV Media Group.

Едно е сигурно - всички те ще бъдат толкова успешни, колкото и шестият сезон на „България търси талант”. Защото зад тях стои екип от професионалисти, които работят неуморно, със сърце, с вдъхновение и създават истински емоции.