Митрадевананда Парамахамса Свами. Тези екзотични имена избира за себе си руснакът Сергей Кириенко преди няколко години, когато по думите му създава религиозна общност, известна като „Каула Дхарма”. 

В превод името на 40-годишния руснак означава „просветлен бог, който е в постоянно блаженство”. До този момент той е бил йога инструктор.

„Аз съм единственият  в света, който три часа може да  си стои на главата, без да си движи главата. С клипа исках да покажа, че тези, които се наричат йоги, са просто акробати, не могат да практикуват йога. Те нямат достъп до истинската информация, която аз имам”, казва Митрадевананда Свами.

Снимка: btvnovinite.bg

В социалните мрежи изнася информация под името „Каула Дхарма” – обществото на истината, може да се преведе и като семейство...

Властите в Русия определят „Каула Дхарма” като секта, в която се смесват будизъм, езотерика и… безразборни сексуални отношения и престъпления. За неин лидер сочат Митрадевананда Свами. Той и неговите последователи – млади жени, живеели заедно в триетажен имот в Москва. Разследващите твърдят, че руснакът ги карал насила да проституират и да се снимат в порнофилми. Внушавал им, че това е пътят на просветлението.

Обявен е за издирване от Интерпол. През това време Митрадевананда се озовава в България. Беше задържан в Бургас в края на май.

„Тези жени са принуждавани да преустановят всякакви контакти със своите близки, за да имат отношения само с него, да участват в порнографски филми, които се разпространяват в Европа, САЩ и Мексико, като приходите от тази дейност се разпределят между него и неговите съучастници – т.нар последователи”, казва Красимира Кателиева, говорител на Окръжна прокуратура – Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

Теорията на Митрадевананда Свами е следната: „Всичко започна в Русия, когато имаше гонения срещу жените с леко поведение. Обмисляше се дали да се приема закон срещу проституцията. И аз им предложих защита чрез интернет, чрез сайта на съпругата ми. За целта трябваше да станат мои жени”.

Александра Зиборова отглежда детето си в групата. Но я напуска внезапно и се превръща в основен свидетел на полицията срещу Митрадевананда Свами.

„На всички беше предложено да се грижат за тялото си – някои се справиха, други подходиха мърляво. Виждали сме я тази жена да ходи като старец. Тя има проблеми със зрението. А очите са стихията на въздуха, която също е отговорна за благополучието. Една от причините хората да имат лошо зрение е лъжата. Тя си е признавала, че е голяма лъжкиня”, казва в отговор Митрадевананда Свами.

В Русия разследват дали децата, попаднали в „Каула Дхарма”, са принуждавани да участват в ритуалите, включително в секс оргии. Обвиняват гуруто и в убийството на сина на Зиборова.

„Жената, която сега ме обвинява, е, точно такава жена с леко поведение, порно актриса, както и много други, които дойдоха при мен. Има доста снимки с развратно съдържание и може да си представите каква богата фантазия има тя. Това са фалшиви обвинения, които са политически мотивирани. Но това е повод да ме арестуват. Второто обвинение дори не мога да запомня какво е. Насилие, деца… за какво се отнасят, не знам. Това е оскърбително за човек, който се занимава с йога”, твърди гуруто.

„Според руското постановление за привличане като обвиняем той е извършил 4 престъпления от руския наказателен кодекс. По отношение на пострадалите, които са деца, е бил нанасян системен физически и психически тормоз, като това включва побой и други насилствени действия, изразяващи се в поставянето на игли в различни части от телата им. Под ноктите, езика, краката, редовно биене пред ръководителя за най-малкото провинение. И други брутални сексуални действия по отношение на тези деца”, уточни говорителят на прокуратурата в Бургас Красимира Кателиева.

За съучастник на Митрадевананда е сочена Татяна Сверецова, също задържана в България. 

Снимка: btvnovinite.bg

Татяна обяснява, че детето, за което се твърди, че е убито, е живо. И показва клип, заснет от него като доказателство.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той е добър, помага на всички, съветва как могат да станат по-силни, по-успешни, по-добри, реално той е благодетел. Вместо това го обявяват едва ли не за фашист, изнасилвач. Това е пълен абсурд. Всеки друг, но не и той… Всички майки, които живееха при Митрадевананда, бяха там по собствена воля… Децата живееха под контрола на майките си, категорично, и всичко, което ставаше в къщата, ставаше с тяхно съгласие”, твърди Сверецова .

Делото за екстрадирането на руския гуру събра пред бургаския съд негови поклонници, част от които и до днес са на гладна стачка и живеят в палатков лагер.

„Това е политическо преследване, нашият приятел Митрадевананда се намира в затвора, защото критикува властта на Руската Федерация. Това е абсолютно изфабрикувано дело”, смята Алек Кочерга от Киев, Украйна.

В деня, когато трябваше да бъде екстрадиран, Митрадевананда беше намерен в килията си в Бургаския затвор в безпомощно състояние. Изпаднал в необяснима кома.

„Бяха регистрирани възпалителни промени на белия дроб, наличие на синузит и девиация на носната преграда – от страна на главния мозък нямаше отклонения. Той има по-специфичен начин на живот, йога, веган е, всичко е възможно в този наш динамичен живот”, уточни д-р Даниела Люцканова, старши лекар в УМБАЛ  – Бургас.

Седмица по-късно руснакът се върна отново в съзнание. Но причината за комата му все още не е изяснена.

Преди дни Татяна Сверецова беше върната на Русия. До дни ще я последва и Митрадевананда Свами, за да бъде изправен пред съда.

А бъдещето на общността изглежда неясно. Поне докато лидерът им се бори за свободата си.

Вижте повече във видеото: