Организацията "SOS Детски селища България" продължава да поддържа селището за деца в Дрен, въпреки че от 6 години там не се отглеждат деца. Част от къщите в другото тяхно селище в Трявна са отворени за външни посетители.

Снимка: btvnovinite.bg

Село Дрен. "SOS Детски селища България" сключва договор с кмета на Радомир да построи на общинска земя първото "селище за сираци" в страната.

"Когато аз бях там цялата къща беше пълна. Аз имам 6 сестри и още 5 братя, които е отгледала мама", казва Любослав Василев, бивш възпитаник на "SOS  Детски селища България".

Снимка: btvnovinite.bg

През 2015 г. децата от селището са преместени в градове в София и Перник.

"Преценихме след сериозни анализи и дискусии, че е по-приемливо приемните семейства да бъдат по-добре интегрирани в общността в София и в Перник", посочва Валерия Георгиева – директор на селището.

Днес селището в Дрен все още е необитаемо. Неговата поддръжка обаче не е спирала през последните 6 години. Разходите на година възлизат на около 100 000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Българското SOS дружество притежава още едно селище за деца лишени от родителски грижи. То се намира в Трявна и разполага с 12 къщи в 8, от които живеят деца заедно с приемни родители. Останалите 4 са свободни за външни посетители.

Какво се случва с детските SOS селища и за какво се използват десетки декари общинска земя? Гледайте тази вечер във филма на Ирена Рашева -  "Пътят към града" в bTV Репортерите.