На 18 февруари, точно след седмица, у нас ще се проведат избори.

Избори, за които няма да чуете и прочетете почти нищо, защото ще се гласува само в осем села из държавата. По различни причини те са останали без кмет и сега са в търсене на своя нов политически лидер. 

Как обаче се стигна до тук? И какви са историите, довели до този вот?

Една от тях е за село Градешница.

След 10 години на поста кметът им Магдалин Сълков внезапно напуснал. За да работи в манастир. 

Първоначално съселяните му решили, че ще се замонаши. Но истината се оказала друга. Той решил да приеме работа като домакин в манастира срещу по-добро заплащане. Казва, че не е религиозен.

Оттеглянето му и провеждането на нови избори в Градешница ще струва на бюджета около 25 хиляди лева. А ролята на кмет в момента играе бившата секретарка.

След поредица от събития, село Звиница, Кърджалийско също е останало без кмет. Причината за отстраняването му е, че през всичките 10 години от своя мандат е извършвал незаконно търговска дейност, на каквато кметовете нямат право. Затова общинската избирателна комисия го отстранила. Според Ниязи Вели обаче, станала е някаква грешка. 

Неподозираните му дялове в търговско дружество се появили, след като един общински съветник направил проверка в търговския регистър. И сезирал избирателната комисия за тях.

Според областния управител на Кърджали не става дума за недоразумение. А за възлагане на обществени поръчки на фирмата на кмета. Например за снегопочистване. 

Кметът има и опозиция, която на миналите избори взела 24 гласа.

Отстраняването на кмета на Звиница през последните дни предизвика ефекта на доминото.

След като кметът на съседното село Мост Литяф Расим решил да го замести във фирмата и да му помогне, и той бил отстранен за незаконна търговска дейност.

Така отстраняването на кметове в района за незаконна търговска дейност се превръща в нещо като епидемия.

Такава е съдбата и на кмета на съседното село Енчец.
Общо отстранените кметове през последните месеци вече са шест.

За хората в Любенец обаче проблемите са други. За отстранения кмет се носят слухове и легенди. За побой, кражба на риба и пчели и какво ли още не. А някои от слуховете се оказват верни. И така - кметът вече е отстранен след влязла в сила присъда за вещно укривателство.

Но най-забележителен в неговата биография се оказва един побой. Кметът Драгомир Цонев набил съселянина си Динко Халаков и се прочул в района.

Динко казва, че така и не завел дело за побоя и кметът всъщност е отстранен за друго. Но се надява, че няма да го изберат отново. 

Историите за Градешница, Звиница, Мост, Енчец и Любенец са само малка част от местните избори и политиката в България.

Политиката, която се интересува от нас, дори ние да не се интересуваме от нея.

Вижте целия филм на Десислава Ризова във видеото: