Това е една история за липсата на перспектива у нас. За търсенето на по-добър живот срещу робски труд в калните поляни, в плантациите от нарциси във Великобритания.

Десетки българи стават призори всеки ден, за да берат цветя в нивите около Бостън, Източна Англия.

Пътуват цял час до полето. Посрещат ги вятър и температури около нулата. Повечето от гурбетчиите за първи път ще берат нарциси като Румяна Трендафилова, бивш кондуктор в градския транспорт на Пловдив.

„Кал, студено. Работа! Трябва да се оцелява. Условията са мизерни, но без език така е в Англия.

Всички са дошли след 1 февруари – с началото на сезона на нарцисите в Англия и всички се надяват на едно – да изкарат пари.

Снимка: Теодора Трифонова

„Тия пари отиват, поддържам 6 гърла в България”, казва Юлиан Филипов.

Завръщането у дома ще е най-рано за Великден. Маринела ще трябва да чака дотогава, за да види 4-годишното момиченце.

Стои приведена с часове само с една цел – нов дом в България.

„Тук мога да й позволя по-добър живот, от нищо да не я лишавам. Вярно условията не са добри, но работа е все пак”, споделя Маринела Георгиева.

Цветята са 10 във връзка, подравняват се и се слагат в реда и така до края. На ден се навеждат към цветята в калта поне 1000 пъти, дори повече.

Снимка: Теодора Трифонова

Срещу това получават най-ниското възнаграждение в Англия – 7, 50 на час или 60 паунда на ден. За да изкарат повече пари трябва да работят извънредно. Така сумата в края на седмицата може да достигне и до 500 паунда.

„На седмица мога да взема 600 лева, а в България взимаш минималната 400-500 лева”, допълни Маринела Георгиева.

Според Богомил Янков там се изкарват добри пари.

Работодателят казва, че условията отговарят на правилата във Великобритания.

„При нас няма експлоатация. Хората работят спрямо безопасността на труда, имат нужното предпазно облекло, което е много важно. Имат почивки, които са съобразени със законодателството, обяснява Валери Тодоров, оперативен мениджър в „ЕВО Сървисис”.

Снимка: Теодора Трифонова

Други 14 наши сънародници обаче се оказват подведени, когато пристигат в Бостън. Нина Величкова е една от тях. Тръгва с надежда за добра работа. На място разбира, че дори няма подслон и едва успява да се върне обратно в България.

Заминала за Англия, за да помогне на семейството на бременната си дъщеря. 

„Не само излъгана. Унижена! Отидох с честен труд да си изкарам прехраната, а се озовах на улицата като слаба, лека жена”, споделя Нина.

Вместо да спечели, вече дължи 1000 лева.

Снимка: Теодора Трифонова

Заедно с Нина са се подвели и Стефка и Божидар. Всички се доверили на жена, която обещала да ги уреди на работа в Англия.

„Първите дни там бяха кошмарни. Мислех, че това се случва само на филм, но уви”, разказа Стефка Парова.

„Това ще остане травма в живота ни, че ни се случи, ще го помним цял живот. Ние за пръв път излязохме от България”, допълни Божидар Ковачев.

Искали да ремонтират дома си. И занапред ще им се наложи да живеят в малката стая.

„Този случай не е известен на мен, той няма как да е свързан с дейността на нашата агенция, тъй като всички, които желаят да се свържат с нас, го правят директно през нашия офис, уебсайт или посочени телефони”, заяви Валери Тодоров.

Снимка: Теодора Трифонова

В Бостън, Англия, работниците спят в каравани по петима. Част от тях се оплакват, че вечер токът им спира. Няма и топла вода.

От фирмата твърдят друго.

„Няма режим на тока, живеем в 21 век. Всяка каравана е оборудвана със собствена баня, тоалетна, кухненска част. Условията в караваните са абсолютно нормални”, категоричен е Валери Тодоров.

Снимка: Теодора Трифонова

„Там няма перспектива, само можеш да потъваш в мизерия. Тук на нивата си като роб, но заплащането е по-добре и де факто животът ти е по-добър”, смята Адриан Крумов.

За условията на робския труд в Англия се заговори преди седмица след акция на полицията във фермата за нарциси „Босахан” в Корнуол. Според властите 200 имигранти от Румъния и Литва са третирани като "бели роби".

Снимка: Теодора Трифонова

Отиваме в уличената ферма на 450 километра от Лондон. Работниците са по полето и в неделя.

Илие Марчел от Румъния е сред най-сръчните.

„За ден като днешния ще взема 100 паунда, но зависи от това, колко бързо бера цветята. Ако напълня повече щайги, ще ми платят и отгоре. Всичко зависи и от времето, днес то е много хубаво, защото не вали”, каза Илие Марчел.

Предупреждават берачите да не говорят с екипа ни.

Работниците остават на полето повече от девет часа на ден, защото, ако не изпълнят нормата си от 10 щайги с нарциси, няма да получат надница.

Снимка: Теодора Трифонова

„Тази работа е важна за мен. Мечтая някой ден да стана като Доналд Тръмп. Опитайте се да ме разберете, ако сте на мое място и нямате алтернатива, кое е по-добре, да останете в родината си и крадете или да работите на полето”, пита Илие Марчел.

„Перфектно е! Доволен съм, че работя на това място. Истината е, че можеш да се преместиш и в друга ферма, ако не ти харесват. Няма робство”, споделя Романтас.

Управителят на „Босахан“ отказа да разговаря с екипа ни.

Снимка: Теодора Трифонова

На 100 километра разстояние в близост до Бодмин, български берачи на нарциси са настанени в бунгала в „Майкълстоу“. 

Йордан Райков от Горна Оряховица е тук от месец. Показва ни мястото където спи – малка стая с мухъл.

За да се запали лампата се пускат няколко паунда в машина, която е свързана с електромера.

В началото давали за бунгалата по 45 паунда на седмица, няколко дни по-късно изненадващо наемът се вдигнал.

Снимка: Теодора Трифонова

– Колко изкарвате на седмица?

– За едната седмица 170 паунда, за другата 200 паунда, оттам като платиш 36 паунда пътни, за да ни извозват до полето.Какво остава? Нищо, казва Кондьо Николов.

„Как няма да съм разочарован, аз съм дошъл да работя, да изкарам някакви пари, да изхраня семейството си в България и да остане някаква сума за мене, обаче няма. В момента само сме разделени”, допълни Кондьо Николов.

И тук имат норматив от поне 10 щайги с набрани нарциси на ден.

Йордан Райков, който е и икономист по образование, е избрал да дойде тук с надеждата да спечели бързи пари за да почне собствен бизнес у нас.

Докато правим това интервю от управата на комплека, ни гонят. Забраняват ни да говорим с нашите сънародници, защото според тях, те са доволни.

Работата на българите в „Майкълстоу“ е уредена от фирма „Омега”. На адреса в Нова Загора не откриваме никого, а междувременно тече процедура по отнемане на лиценза на агенцията.

В полетата на Великобритания не срещнахме нито един англичанин, който да събира цветя в калта. Надали дори брекзит би променил това.

За да не попадате в подобен капан, докато търсите начин да спечелите повече, е добре да знаете кой ви изпраща в чужбина, да сключите договор, който да можете да прочетете. И не на последно място, за да не се окажете затънал в калта от нарцисите, да имате пари за обратния път.

Въпреки всичко, което видяхте, наши сънародници ще дойдат тук още утре, защото като че ли алтернатива няма.