Животът на т. нар. "Двойна къща на Митови" започва преди 110 години. Построена е по проект на архитект Георги Тодоров за неговото семейство. На ринговия булевард в центъра на София, застроен след Освобождението с фамилните къщи на видни хора. През годините той се казва "Фердинанд Първи", а днес – "Васил Левски".

През 1976-та къщата придобива статут на паметник на културата с категория "за сведение". Така получава защита от институциите.

„Това са всъщност две сгради. Две еднофамилни къщи, долепени една до друга. Изградени като един обект. Тази къща е била на въпросния булевард много преди всички останали сгради. Тя е оформяла облика там. Всички останали са дошли в нейната среда. Дори и най-обикновените предвоенни кооперации”, коментира арх. Валентина Василева от Камарата на архитектите в България.

До Двойната къща е изградена детска градина. Но животът й не е дълъг.

Домоуправител на съседна сграда посочва, че чрез мръсни сделки са били купени, за да бъдат унищожени.

„Изведнъж там до тях възникна тази фарфаронска сграда, която с лактите си просто разбута всичко наоколо. И вече всички започват да й пречат”, добави арх. Василева.

Мащабната бизнессграда, която изниква до Двойната къща, е собственост на Кирил Киров, по-известен като Киро Японеца. Оцелял след няколко опита за покушение срещу него. Един от тях се случи точно пред нея през 2005 г.

След стрелбата Японеца се възстановява бързо. И започва да крои планове как да разшири територията си. Затова си купува съседната Двойна къща, но защитният й статут на паметник на културата блокира нахлуването на багерите.

„Тази сграда принадлежи на други хора, изнуди ги. Чрез физически натиск, много сериозен, да му я продадат за смешни пари. Беше обявена за 11 милиона, той я купи за 125 хиляди. Като ходих да говоря с него, той е супер арогантен. Занимават се с дрога, даже последният път, като бях, те бяха дрогирани всичките”, споделя домоуправител на близка постройка.

През годините къщата преживява няколко пожара. Според живеещите в района, става дума за умишлени палежи. „Вторият път, като се случи, аз минавах оттук. Качвайки се, беше към 12 през нощта, 2 минути  по-късно цялото гореше. За 2 минути, за да стане такова нещо, това е залято с нещо. То беше докарано до това състояние. Много лесно след това се разрушава. Но то цялата държава е в разруха”, добавя той.

Борис Бонев от "Спаси София" коментира, че напоследък е доста удобно някой клошар да запали сграда, която е паметник на културата. „Много удобно стана покрив да се срути, за да може дъжд, вятър, сняг, да отслабват конструкцията. Какво по-лесно от това да хванете човек, да му дадете 20 лева, и да му кажете – "пални една клечка".

„В Пловдив пламнаха 4 сгради, тук горя тази сграда, кино в София. Твърде често се случват, за да приемем, че са случайни. Явно е тенденция. Още повече, че ако се проследи историята на инвестиционното намерение в Пловдив, собствениците през последните 10 години се опитват да съборят паметника и да го преизградят”, посочва арх. Петкана Бакалова.

Японеца не е санкциониран нито веднъж затова, че не поддържа сградата, която се руши. И така до 11 ноември миналата година, когато забраната за събаряне на къщата пада. Тогавашният министър на културата Вежди Рашидов издава заповед, с която премахва статута й. Между двата тура на президентските избори.

„По отношение на тази сграда - за съжаление, не само на нея, общо взето се случва едно и също. Някой мастит бизнесмен купува имота, иска да строи нещо голямо, сградата е защитена. Почват процедури, които никой не знае къде отиват, къде стигат. Накрая сградата или губи статута си, или се събаря, въпреки че е със статут, и вече е късно да се направи каквото и да било”, смята Бонев.

При появата на екипа ни охраната на Киров огради къщата с полицейска лента, за да не снимаме. Киро Японеца ни повика на разговор, за да ни убеди, че няма смисъл да работим по темата.

„Спазваме всички закони, имаме всички документи. Платили сме си и сме ОК. И вървим напред. Моята гледна точка ще я чуете след Вашия репортаж, който правите, и няма да ви е добре. Няма да ви е добре! Гарантирам ви го”, заяви пред камерата ни собственикът.

Два дни след този разговор, в ранните часове на почивен ден, багери атакуваха Двойната къща. Часове преди планираната жива верига, която трябваше да ги спре.

„Аз съм реставратор и за мен това е много болезнено, да видя такова нещо. Аз работя опазване на културно наследство. Тази къща можеше да бъде опазена, тя не е в толкова лошо състояние. Освен това е невероятен образец. Една от малкото стари и хубави къщи”, споделя човек от протеста.

„Малко по малко къщите в София изчезват. Губят се ценни периоди от историята на града, от архитектурната и културната история”, добави друг.

Киро Японеца все още не е представил инвестиционен план в общината за бъдещите си намерения. Но пред екипа ни каза, че ще прави паркинг.

Отмяната на статута става в края на октомври миналата година по предложение на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности. Той е подчинен на културното министерство. Ето и част от мотивите на експертите: Средата е напълно променена, несъразмерна в мащабно отношение с големите жилищни кооперации и бизнесцентъра в съседство. Сградата стои чуждо и нехармонично в тази среда. Въпреки качественото изпълнение, тежката повреда в покрива и лошото стопанисване са влошили значително състоянието й.

Вежди Рашидов обясни, че бил длъжен да подпише заповедта. „Този орган е експертен орган. Аз освен да утвърдя доклада на този орган, нищо друго не мога да направ. Познавам японци, когато съм бил в Япония и те не се казват Киро”, заяви той

Друг бивш културен министър - Петър Стоянович, обяви, че по време на мандата му представител на инвеститора му предложил подкуп от 100 000 лева за събарянето на Двойната къща. Но отказал.

„Българинът като всяко човешко същество е грехопаден силно. Подобни оферти винаги е имало и ще има. Когато умират такива сгради, умира нещо от нас, на България, на София”, коментира Стоянович.

Ден по-късно случайно или не Стоянович вече не беше сигурен нито дали е ставало дума за Двойната къща, нито дали е имало опит за подкуп.

Архитект Валентина Василева е единствената в експертния съвет, която гласува против отмяната на статута.

„Средата си е нейната среда. Това, че някой се е втурнал в нейната среда. На отсрещния тротоар е резиденцията на английския посланик. И тя е чужда. И нея ли ще я съборим? Особен случай е това, че служители на МК и на неговите подразделения, административно зависими от министерство, са членове. Това е двойственост, дали не влизат в някакъв конфликт?”, посочи тя.

Влади Калинов, който е директор на "Контрол на строителството" в Общината е категоричен, че проблем е липсата на квалифицирани кадри. „Според изискванията, които са заложени, за да се занимават с тази материя. Всичко е направено в едно толкова събрано общество, че се получава почти каста”, каза той.

„Съществуващите закони за защита на архитектурното наследство не действат. Националният институт за културното наследство беше осакатен, неговата дейност - за София има само един инспектор, например, който да се грижи за всичките тези сгради, което е крайно недостатъчно, предвид факта, че има хиляди сгради със защитен статут”, добави Борис Бонев от "Спаси София".

В деня, когато се отменя режима на Двойната къща, същата съдба сполетява и още 2 сгради - паметници на културата.

Едната къща се намира на няколко метра от имота на Киро Японеца. На улица "6 септември" 49. Малко след отмяната на статута й тя се сдобива с нови собственици. До няколко месеца ще изникне нов хотел.

Имотът купува компанията "Сънхотелс". Наемателите в сградата са предупредени, че скоро трябва да напуснат.

В съседство също има къща - паметник на културата. Според живеещите в района, след като се построи хотела, и тя ще бъде съборена.

На няколко метра има следи от още един паметник на културата, отстъпил място на новостроящ се хотел. Планът е предвиждал адаптация на старата сграда към новата, но са запазени само няколко тухли от фасадата.

„Мъчно ми е. Да се каже, че ще построим сградата същата каквато е била, е нелепо. Тя, съборена, вече е загубила своята стойност, колкото и реплики да направим. Духът си отива… Тези паметници са свидетели на развитието на индустрията. Какви материали са се използвали, кое се е считало за луксозно. Сега ще ги намажем с минерална мазилка и ще се приключи работата”, казва арх. Валентина Василева.

Трета къща от 11 ноември миналата година не е паметник на културата. Това обаче е станало по настояване на нейните собственици. „В този квартал между "Иван Асен" и "Цариградско шосе" има много такива сгради. Някои от тях са чудесно реставрирани къщи с малки дворове. Грижливо поддържани. Там един от аргументите беше, че къщата стои самотно, но в своята редица е 11-тата поред такава сграда. Въпросният квартал се е изградил след Балканската война с построяването на Военната академия”, допълва арх. Василева.

„Нямам съмнения, че случващото се със сградите – паметниците на архитектурата, е пряко следствие от липсата на закони, на контрол и голямата корупция във всички институции. И ако продължим да допускаме това да се случва, накрая ще останем само с панелки и нови лъскави бизнес центрове”, категоричен е Бонев.

Киро Японеца от своя страна посочи, че не е ислямист и не е „Ислямска държава”, че да разрушава нещо, което наистина е стойностно. „Това не струва 2 лева, не струва 2 стотинки. Кой е живял тук, Яворов ли е живял. Или Иван Вазов? Каква култура? Ако това е културата на българина, жалко за всички ни”, смята той.

„Вземи на един народ историята, и той след едно поколение ще се превърне в тълпа. Тълпата ще се превърне в стадо, което може да подкараш навсякъде." 26.01 Всеки обича майка си, а в приказките пише, че мащехата не е любимата. Защото майката е оригиналът, другото е заместител. На мен ми се иска да спасяваме оригиналите, не да оставяме заместители. Поколенията преди нас са ни оставили тези сгради. Ние сме ги наследили, но не искаме да ги оставим на децата си. Просто паметта си отива”, посочи арх. Василева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!