Амернис Йовановска - майка, актриса и съпруга на разследващия журналист Борян Йовановски, неизбежно живее между театралната и политическата сцена - в ролята на албанка, омъжена за македонец в Скопие.

Семейство Йовановски, както всички в Македония, вече близо две години оцеляват във войната на думи, политически лозунги и взаимни обвинения между силните мъже в държавата.

Три месеца след извънредните парламентарни избори в Македония, албанските партии застрашиха десетгодишното господство на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, като подкрепиха вторите по резултат социалдемократи в размяна на нови права за албанците, разписани в документа, станал известен като „Платформата от Тирана”.

„Първо, тази платформа не беше обявена преди изборите. Не е приемлива, защото е създадена в друга държава под покровителството на друго правителство и друг премиер. По-голямата част от нещата, които се съдържат в нея, са против Конституцията на Република Македония. Трета важна причина е, че с тази платформа Македония се води към двунационална държава, вместо мултинационална, както сме сега”, обяснява министър-председателят в оставка Никола Груевски.

„Наистина е банално извинение. Платформата я създадоха тук, тук я договориха, в Македония, а премиерът на Албания, господин Еди Рама, ги повика, вярвам, за да ги сложи на една маса.

Македония има институции. Парламентът няма да гласува платформа на чужда държава. Ще гласува програма на правителство. Имаме Конституционен съд, ако нещо е противоконституционно, този съд ще го отмени. Банално е извинението. Смешно е извинението, но то изпрати сериозен знак, че Македония трябва да гледа по различен начин на гражданите, които са с албански етнически произход. Не, това не бива да бъде така, казва Зоран Заев, лидер на опозиционната СДСМ и кандидат за премиер на Македония.

Последният спусък в тази словесна престрелка натисна президентът Георге Иванов, след като в разрез с Конституцията отказа да даде мандат за съставяне на правителство на опозицията.

Според Зоран Заев единствената причина президентът да направи това е да защити хората около ВМРО-ДПМНЕ.

„Това са негови решения и най-добре той да си ги обясни, защото лично и сам ги взе, и ние никога не сме се месили в това. Но това предоговаряне е опасна работа. Това може да ни върне в 2001 г.”, коментира Никола Груевски, министър-председател на Македония в оставка.

Кошмарите от военния конфликт през 2001 г., променил облика на съвременна Македония, бавно започнаха да изплуват около изборите - включително в студията на местните телевизии.

Зиядин Села е лидер на една от трите албански партии, извоювали места в следващия македонски парламент. Бившият вече кмет на Струга стана популярен като първия политик от Македония, който призова да има графа „българин” при следващо преброяване в страната. Той е един от тримата политици, подписали декларацията, с която албанските партии поставиха условията си за участие във властта - разширена употреба на албанския език, равно разпределение на държавния бюджет между македонските и албанските общини, промяна на парите и държавните символи.

„Тази декларация е подписана в момента, в който през 1991 г. Македония се провъзгласи за независима и тази независимост я провъзгласи на базата на отнемането на правата на една трета от населението тук в Македония и това са албанците.

Когато беше определен гербът с Конституцията от 1991 г., знамето, химнът – не бяха питани гражданите на република Македония, в това число и албанците, които, още веднъж повтарям, са една трета от общото население на Македония. Ние не сме хвърлени от някъде тук, в Македония. Тук сме автохтонни и ще бъдем.

Много сме ясни – искаме да живеем заедно в тази държава, но не като началници и служители, а искаме да бъдем равноправни”, каза още д-р Зиядин Села.

„Това е провокация от господин Села към македонския народ и за съжаление той е човек, който ще прави мнозинството на господин Заев”, заяви от своя страна министър-председателят в оставка Никола Груевски.

Позицията си по отношение на двуезичността в Македония председателят на СДСМ Зоран Заев представи така: 

„Македония е двуезична от промяната на Конституцията през 2001 г. насам и е двуезична в общините, в които албанците са повече от 20%. След македонците, албанците са втората по големина етническа група, след това са сърбите, българите – вече и българи в Македония има, власи, имаме роми, имаме египтяни, имаме турци – мултиетническа държава сме. Хората вече живеят в 21 век, второто десетилетие, и гледат напред”.

„Искам да подчертая, че внасянето на тази платформа е на практика опит не само за ре-дефиниране на държавата, но и за повторно разглеждане на Охридския рамков договор от 2001 г.. Това е опасна работа. Това е отваряне на Кутията на Пандора. В Македония живеят повече етнически общности – всеки може да поиска нещо ново, включително и македонците”, е отговорът на Никола Груевски.

Кутията на Пандора обаче беше отворена преди 2 години, когато опозицията започна да публикува записи от незаконното подслушване на десетки хиляди македонски граждани, които разкриват чудовищна злоупотреба с власт и корупция за стотици милиони евро в редиците на управляващата ВМРО-ДПМНЕ. А ето как не друг, а тогавашният министър на вътрешните работи - Гордана Янкулоска се разправя със своите опоненти.

„Абе, оня будала, да ти кажа, Ивица Тошевски. Мисля, че трябва да изхвърчи и той, жена му сега започнах да търся къде работи - трябва да го оставим без нищо. Кафенето му трябва да го запалим. И така - тия три неща трябва да се направят. И още ще ме нервира допълнително! Ще го хванем и ще му е... майката”.

Тези записи доведоха до най-масовите антиправителствени протести в историята на Македония, раждането на т.нар. „цветна революция” и първото обвинение срещу македонски премиер. Специализираната прокуратура обвини Груевски, че е поръчал публичния побой над кмета централната Скопска община Андрей Жерновски през лятото на 2013 г..

"В петък той да изяде 5-6 шамара пред камери. Да влязат граждани и да му ударят три шамара! Яки!... Можем да уговорим сценарий!".

Ето какво се случи малко след този разговор между македонския премиер и тогавашния министър на транспорта Миле Янакиески.

 - Вие разпознавате ли своя глас в тези записи?
-  Никола Груевски: Знаете ли какво, нашата позиция по отношение на този въпрос беше ясен и категоричен, че става дума за изкуствено създадени и манипулирани, употребени с цел разрушаване на доверието в институциите и доверието в политиците, така че не става дума само за гласа, а за въпроси, които са свързани със създадени, монтирани и манипулирани материали.

Въпреки масираните политически лозунги, Амернис и Борян не се страхуват от нов етнически конфликт. В този дом призракът на етническото напрежение е просто поредната фалшива фасада, зад която се крие банален опит за бягане от правосъдие.

„Вие, ако сте го чели доклада на Европейската комисия от миналата година, дефиницията за Македония е „заробена държава”. Това го каза и на пресконференцията комисар Хан.

Защото това, което разкриха разговорите - имате минимум по пет случаи на корупция, от които точно три да отпаднат в съда, два да бъдат потвърдени, на тях не им мърдат по 15-20 години затвор.

Сега имаш ситуация, в която Груевски казва: „Ще запаля Македония! Само аз ще имам достъп до чешмата, за да се изгаси пожарът. Или ми дайте свобода, за да ви дам достъп до чешмата, за да имате вода, с която да изгасите пожара.” Нищо друго няма в това”, казва журналистът Борян Йовановски.

Според председателя на СДСМ Зоран Заев ВМРО-ДПМНЕ го предвождат бандити и криминални типове, които трябва да отидат на съд.

„Докато във ВМРО-ДПМНЕ подобни хора, за които има сериозни доказателства, че са престъпници, водят партията, ние не трябва да позволяваме подобни хора, криминални типове, да управляват държавата”.

На фона на липсващото ново правителство и неработещ парламент, от ВМРО-ДПМНЕ предложиха провеждането на нови парламентарни избори заедно с предстоящите местни през месец май. Или втори вариант - пълна подкрепа за социалистите, ако се откажат от исканията на албанските си партньори.

„И всички закони ще му ги гласуваме, които са част от неговата програма, освен законите, свързани с тази платформа, която съдържа много груби неща”, заяви Никола Груевски.

„Това е абсолютно призив за подялба на Македония, за мен. Ако македонските партии сами направят правителство и нямаме представители от по-малките етнически партии, това няма да бъде обединена Македония - това е поделена Македония”, смята председателят на СДСМ Зоран Заев.

Разделението в Македония вече е видимо не само между различните етноси – икономика, медии, култура и история все по-често разделят, вместо да обединяват.

„И изведнъж го направиха това откритие, че ние сме част от античните македонци на Александър Македонски, което не беше познато в нашата история. И да нямате реакция от гражданството. Аз дори понякога си казвам, ако не бяха тези записи, Груевски щеше да е на власт още, не знам – докато не му стане досадно”, коментира журналистът Борян Йовановски.

„Ние тази история не я измислихме. Това е историята, която всички ние сме я учили в училище, нашите татковци и майки са учили в училище… Имам впечатлението, че понякога в България някои хора сякаш говорят, че ние сега сме променили историята. Тази история я учат всички от 1945 г. година насам. Ние само помогнахме по някакъв начин да е по-видима”, обяснява Никола Груевски.

„Това е история, писана от същите историци, които сега вместо да правят история, правят политика. Дайте да я разберем тази истина. Ако са антични македонците, тогава да си подадем ръка, защото сме от същата кръв и ген. Защото македонците и илирите са били много близки като народи. Говорели са дори същия език”, отвърна д-р Зиядин Села, лидер на Алианс на албанците.

Политиката все по-често чука на вратата на семейството на македонец и албанка, а миналата година това се случва буквално.

Тя разказа, че някой е потърсил мъжа й, след като разбрал, че го няма вкъщи, започнал да разкъсва нервно опаковка, от която извадил погребален венец.

"И ми вика: "Това е последен поздрав от Тодор Александров". Той започна да ме псува, едно от децата дойде зад мен, не знам какво ще направи в този момент, дали ще извади пистолет… и казах на дъщеря ми да се махне. Той дори не беше маскиран, което е най-тъжно. Страшно се почувствах, защото е много низко да отнесеш венец на някого и да пожелаеш на някого смъртта", сподели Амернис Йовановска.

„Те набират млади хора, този език на омразата го представят като знак на върховен патриотизъм. Използва се срещу всички, които са критични, които критикуват управлението на Груевски. И Груевски много скоро след това събитие, в Охрид имаше изказване, и каза, че аз този венец сам съм си го организирал и съм си го пратил, за да му свърша работа на Заев, което е доста перверзно, ако го анализирате психологически, мисля”, разказа Борян Йовановски.

„Крайният изход е познат – вижте, Македония е все пак част от този континент. Трудно е да се предположи, че някой ще му позволи на Груевски да запали пожар, който ще има големи регионални измерения.

Най-големият проблем е… политическата обща култура, бих я нарекъл. Демократическата култура в Македония. Гражданството в Македония трябва да разбере, че то е отговорно за това и за всичко, което се случва; че парите, които се харчат, са негови пари, на всеки по отделно; че решенията, които се взимат, не трябва да се взимат от отделни глави и някакви хора, които някъде ще се договорят какво ще се случва, но се плаша отново да не се случи така, че – ето сега ще дойде Заев - той ще ни ги реши проблемите. Няма да ни ги реши Заев проблемите, нито която и да е политическа партия няма да ни ги реши проблемите.

Защото демокрация, без зрели граждани, без активно гражданство, е нещо измислено, не съществува”, констатира Борян Йовановски.