Александър Николов, на 35, изключително активен в социалните мрежи. Изгрява в тях по врeме на големите протести през 2013 година – първо в „Туитър”, след това във „Фейсбук”. Старателно изгражда образа си и мрежата си от контакти. Превръща се в коментатор в медии – без да се показва.

За себе си твърди, че живее в Париж, че е бил в щабовете на френски кандидат-президенти, че е служител в компании като "Еърбъс" и „Нилсен”. Внезапно края на 2016 г. започва да предлага и да осигурява евтини самолетни билети, трупайки солидна база с лични данни.

Някои плащат, но не получават нищо. Габриела и Александър Стоименови "изгарят" с 4000 лева за билети до Мексико.

Снимка: btvnovinite.bg

Кирил Иванов, който живее във Великобритания, губи от схемата 300 паунда.

Никой не е виждал Александър Николов на живо, защото такъв човек… няма. Зад фейсбук профила му стои Спас Василев от Кочериново. Баща му твърди, че не го е виждал от години.

В измамната схема на Спас попадат журналисти, мениджъри, адвокати… Успява да убеди и група от хора  да направят уеб проект – „Е-Спас медия”, което насочва директно и към собственото му име. Започва да движи фирмата дистанционно и  без документално да е част от нея. Получава онлайн достъп до банковата сметка. Създателите на „Е-Спас” отказаха да говорят. Изпратиха две свои позиции.

„Ние, както и останалите съдружници, а и много други хора, бяхме умело заблудени от фалшивата самоличност „Александър Николов“ за дейността и мотивите му.”

„Ние също така първи предприехме действия за блокиране на сметката на фирмата чрез управителката Лора Драгнева и по този начин срутихме изградената от него финансова пирамида с продажба на билети.”

„Установихме, че лицето, представящо се за Александър Николов, е имало достъп до онлайн банкирането на фирмата без наше знание.”

Измамната кариера на Спас със самолетните билети съвсем не е от днес. Оказва се изключително богата. Първите й известни жертви са от 2004 г. – чужденци в Ница. По това време Василев учи там. Представя се обаче с реалното си име.

Настъпва затишие до 2010 г., когато негов близък приятел и семейството му също са завлечени от него.

„Той не отива като вас и мен на работа, ами си остава на лаптопа. И това работи – да се свързва с хората и да им пише. И в свободното си време да прави опити за измама. Хора като майка с невръстно бебе, което не може да се прибере от Италия, защото не може да си завери билета. Доста хора се почувствахме глупаво. Излъгани от човек, който уж ни е приятел. Бяха му изключени телефоните, изтрил е фейсбукът. Безследно изчезнал и дълго време не се е връщал в страната. Тогава се е усетил, че трябва да се усъвършенства, за да не го намерят”, разказва приятелят му.

Следва 2011 година. Идва и първата жалба срещу него. Жертва на Спас става учителката му по музика от Благоевград.

 „Беше пълен отличник. Великолепно същество. Събрах 10 човека – 4 от военна прокуратура, има и прокурор вътре и шестима от Благоевград, мои приятели. По 200 лева всеки. Започваме ходене по мъките. Обаждам се. Ами те са ги отклонили, те са пратени от Париж…  мотане, накрая спря да ми вдига.

Прокурор отиде на летището в София и се оказа, че няма места за нас, никакви запазени билети, дадох го на прокуратурата, защото потърпевшата съм аз, личните ми отношения.

200 лева не са много, но това са ми приятели… Седмици наред не заспах. Тръгна едно дело… Трябваше да му хвърля един бой. Съжалявам много. В един момент ми казаха – неизвестен извършител, прекратява се цялата преписка. Тази сутрин научих, че делото е изкарано от архива на неизвeстен извършител и там вътре прокурорът го е викнал, разпитвал го е, има самопризнания. Защо не е наказан тогава”, пита Радка Тодорова.

2012 година. Измамите не спират, но се сменя районът, а размахът е още по-сериозен. Мъж, който тогава живее в Лондон, и негови приятели са завлечени с мащабна сума. Грубите им изчисления сочат, че става дума за 70 000 лева.

„Той ми се представи като собственик на редица български фирми, съсобственик на швейцарска фирма, работи в английска фирма и продава пакети самолетни билети”.

След като част от хората не получават билетите си, мъжът отива във Варна – в място, представено от Спас за негов офис.

„Там се срещнах с момчето, за което той твърдеше, че е негов съдружник… Той е бил програмист, заедно делят офис. През това време Спас му открадва печата и подпечатва фалшиви бланки на самолетни билети с неговия печат. Отива в „Юзиткалърс” и се представя за съсобственик. Фирмата не проверява и му издава самолетни билети”, разказва потърпевшият.

Спас отново изчезва, а полицията бездейства. Този мъж и приятелите му започват да го издирват сами. Откриват го в хотел в Русе.

„Съпругата, която той ми представяше за негова швейцарска съпруга, е фалшив профил, той го е създал. Установихме, че има повече от 50 профила, на волейболен отбор, български профили… Профилът на Анелия.  През един от тези профили е направена резервация в 2 различни града за хотели.

Хотел по хотел го търсим. Намерихме Спас. Почукахме, човекът си гледаше Олимпийските игри. Призна, че е негова измама, че е вършил измамата умишлено. С конвой рано сутринта се придвижихме към Варна, където се бяха събрали 50 човека, измамени от него. Подадохме жалби, предадохме го в ръцете на органите на реда”, разказа мъжът.

Започналото разследване не стига доникъде, а на Спас е наложена мярка „Подписка”. И пак изчезва безследно, за да възкръсне като Александър Николов година по-късно.

„Пет години имах представа, нямах доказателствата, че той стои зад тези профили. Споделял  съм. Някои вярваха, някои – не… Той преди се казваше Анелия. След това изведнъж се смени на Александър Николов и се насочи към политическата кариера на Спас. Пет години този човек безнаказано спи по хотели, снове из цяла България и никой не прави сметка, че е обявен за издирване”.

Измамени записват тайно Спас през 2012 г., след като, въпреки бягствата му, успяват да го открият. Тема на разговор е разследването срещу него.

– Чакам да си завършат обвинителния акт. Цикля. Ходихме при вашите да те търсим след цялата тази история. Стана странно, че те нямаше.
– Нормално.

– Ние всячески разсъждаваме върху това как Спас може да върне някакви пари и не стигаме до извод?
– Не знам, но ще измисля нещо.

– Тия хиляди профили, които имаш, на жени, мъже, "Еър нюз", "Нюз ер".
– Що пък хиляди профили?

– Коя е Анелия, има някаква Анелия?
– Позната, истински човек.

– Много хора търсят нея.
– Защо пък много хора търсят Анелия?

– За да те намерят тебе.
– А?

– Какво стана с всички хора, които са подхлъзнати?
– Нищо.

– Не те ли търсят?
– Те си водят разследване, кореспонденцията свалихме на диск.

– Върнаха ли ти лаптопа?
– Да. За какво им е. На лаптопа нямаше нищо.

– Ти ще получиш съвсем, съвсем козметично наказание за това нещо. От рода на 5 години, което не е много. На фона на това, че има 1000 пострадали.

5 години след този запис и след силен медиен шум Спас Василев беше задържан. Оказа се, че срещу него е имало разследвания в цялата страна, но без ефект.

„Колегите тепърва трябва да получат отговори от други институции, за да сме на 100% сигурни, че въпросният Спас стои зад профила. Разглеждаме го като заподозрян, не сме събрали доказателствата поради обществения натиск”, съобщи Ивайло Спиридонов.

Версията на Спас е, че не е мамил жертвите си, а им е помагал.

Пред журналисти преди делото той беше лаконичен, каза, че адвокатът му ще говори, че съжалява и, че не е престъпник.

„Ако извършеното от Василев, беше извършено от фирма, ООД например, не подлежи на никаква санкция”, коментира адвокатът му Георги Ценев и добави, че Спас е търсил уважение и внимание.

„Опитвал се е да скрие самоличността си, което още един аргумент, че е действал с измамни намерения”, заяви Виолета Трифонова, прокурор в СРП.

Мъжът, от когото Спас краде повече от 4 години снимки, е Александър Мартинез – французин, живеещ в Париж. Той отрича да познава Спас.

– Ти си звезда в България в момента.
– Да, за съжаление, да. Разбира се, в началото бях в шок, защото това е нахлуване в моето лично пространство. И след това… не знам, още съм шокиран. Разбрах, че той е използвал моите снимки, за да измисли свой живот и е ограбил хора. Не се случва често подобно нещо, дори във Франция. Не знам какво да ви кажа. Това е нещо непознато и за семейството ми, и за приятелите ми. Все още проверяваме как е станало всичко това. Постоянно виждаш много хора. Не мога да си спомня да съм срещал това момче. Казахте ми, че той е работил в самолетната индустрия също. Може да сме се засекли някъде на летището или другаде и да не помня, каза Александър Мартинез.

– Може това да е лъжа.
– Може, а може да не е. Не мисля, че е доказано, че е виновен. Всеки е невинен до доказване на противното. Така че все още няма да коментирам това. Аз не го съдя в момента, но разговарях с адвоката ми, да предприемем нужните действия. Не съм сигурен какъв точно е размерът на парите, които е взел от измамата, но това е ужасно. Съжалявам за това, което се е случило на жертвите и ги подкрепям.

Снимка: btvnovinite.bg

Засега разследващите нямат категоричен отговор на въпроса дали Спас е движил схемата си сам. Ясно е обаче, че още през 2012 година е превеждал пари към близките си в Кочериново. Сестра му – Виктория, пък е представяна във фирмата „Е-спас” като счетоводител и е получавала пратки, но на адрес в Благоевград. Спас отрича в тайния запис да има съучастници.

– Сам като куче?
– Мхм. Като ти казвам, че съм сам, сам съм.

– Откога го правиш това… тези подвеждащи истории с билетите?
– Година и нещо, може би. Преди това е имало случай на подвеждане или два.

– Какво мислиш да правиш оттук-нататък?
– Нищо.

– По цял ден какво правиш?
Какво да правя, нищо!

„Авиаторството му е някаква страст и криминалните романи – това му беше интересно – Агата Кристи, Поаро. Не е калпазанин. Човекът извършва определена измамна дейност с парични средства, документи, краде самоличности по един безпардонен начин”, разказа потърпевшият от Лондон.

– Защо не се прибереш при вашите, защо обикаляш по градове, села, паланки. За да не те намерят другите ли?
– Нещо такова.

– „Юзиткалърс” закачат ли те?
– Не.

– Ти им висиш с много, 40 000. Тоя обем, ти си гъзар.
– Гъзар не съм.

– Защо не спря, когато видя, че става неконтролируема цялата тази история?
– Тя стана неконтролируема за един месец… В последния момент, изведнъж. Парите свършиха. Като не ми платиха, и така.

Пред съда казва, че не го е направил за пари. За него това било нещо като покер.

Не можеш да разбереш, бе човек. Има неща, които аз не разбирам, ти искаш да ги разбереш”.

– Това говори за болен мозък, а не мисля, че е така, никак не си луд.
– Луд не, ама… Не се правим на ненормални. Нeщо подобно на покера, не мога да ти го обясня.

Засега Спас остава зад решетките. Лавината от жалби срещу него не спира, но усещането, че ще му се размине както винаги досега, остава.

Измамените:

 „В началото бяхме много ядосани. После засрамени, как си се хванал на това нещо, толкова ли сме били глупави да се хванем. Минаваш през всякакви състояния на гняв, на безсилие, искаш някой да ти помогне, да ти подаде ръка”.

„Не може човек, достигнал такова ниво на измамата, да буди съжаление… при все, че толкова много хора са ревали, останали са в чужбина, без да могат да се приберат. Ако е съжалявал, трябвало е да го направи преди 6-7-8 години, когато видя болката в очите на хората и да спре да лъже, а то е задобрял”.

„5 години живееш с един постоянен кошмар. Знаеш,че този човек продължава със схемите си и никой не може да бъде убеден, че той е престъпник, който трябва да бъде задържан. Оказва влияние на всички около теб, на най-близките ти. Дотолкова параноята те е обзела, че различен тип бизнеси, които искаш да захванеш, мислиш дали не е отново такъв тип измама. Много мои приятели страдаха заради него, не си говорят заради него, ефектът на пеперудата. Той махна и всички се разхвърчаха във всички безумни посоки”.

„Доста голям филм и режисьорът му до момента се справя доста добре”.

„Ако този човек бъде пуснат, съм сигурен, че в рамките на 12-години, при него е цикличност, той отново ще възобнови схемата си.

„Фейсбук си остава „Фейсбук”. Той е просто медия, социална мрежа. Той е това, което е. Всички знаем какво представлява. Бях в опасност там, но не „Фейсбук” прави престъпленията – хората ги правят”, каза Александър Мартинез.