От 1 юни централната емисия на bTV ще представя новините от деня по още по-динамичен, достъпен и интерактивен начин от изцяло новото си, високотехнологично интегрирано студио.

С новаторския си дизайн и с помощта на най-модерните технологии, проектът ще направи работата на екипа, който представя най-важната информация от България и света, още по-близка до зрителите и онлайн потребителите на bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Новото 360-градусово студио ще бъде внедрено на 19-ия рожден ден на bTV, първоначално за всички емисии новини, спорт, прогноза за времето и предаването „Тази сутрин“. От него ще бъде излъчен и финалът по bTV Action на най-големия европейски клубен турнир УЕФА Шампионска лига, с историческия сблъсък между английските отбори "Ливърпул" и "Тотнъм".

Снимка: btvnovinite.bg

„Новините и актуалните предавания на bTV са гръбнакът на нашата програма и съм щастлив, че на рождения ден на телевизията даваме старт на иновация в дизайна и архитектурата, която е уникална за Централна и Източна Европа. Правим това в полза на милионите ни зрители, които са избрали bTV като своя първостепенен източник на информация. Новото ни студио е и най-мащабният технологичен проект, внедрен в bTV от самия старт на телевизията. Изключително горди сме, че скоро нашите зрители ще могат да проследяват новинарското и актуално съдържание, на което се доверяват най-много, по още по-лесен и разбираем начин, на всички платформи“, коментира Флориан Скала, главен изпълнителен директор на bTV Media Group.

Снимка: btvnovinite.bg

Новото студио на bTV е създадено от една от най-титулуваните компании за дизайн и архитектура в света - Veech x Veech. Тя е основана през 1993 от Стюарт Вийч и Маша Вийч-Космачоф, които са пионери в синергията между архитектурата и медийните технологии от ново поколение.

Те имат богато портфолио от изключително иновативни проекти, като основни студийни комплекси за телевизионно излъчване и продукционни помещения, студиа за медийно съдържание с добавена реалност, многофункционални нюзруми и др.

Veech x Veech са носители на многобройни международни награди, сред които Newscaststudio Award; PromaxBDA Europe Award; German Design Award; IDA USA Award; German Prize for Lighting Design; Eyes & Ears of Europe Award и много други. Сред проектите на Veech x Veech в световен мащаб са: Al Jazeera Shard Tower Newsroom в Лондон; студийните комплекси на Al Jazeera Network и AJA Newsroom в Катар; медийният и комуникационен център на ORF – Austrian Broadcast Corporation и др.

Снимка: btvnovinite.bg

„За нас новото студио е мястото, където се срещат журналистиката, новите технологии и съвременният дизайн. През последните пет години в редакцията тече процес на интеграция между всички предавания и платформи. Това е и основата, на която са подчинени обликът и функционалностите на новото студио.

То дава възможност темите да бъдат развивани хармонично през целия ден – подчертавайки идентичността на редакцията във всички наши предавания, без да губим уникалността на отделните журналисти. За да изберем изпълнител на проекта, проведохме международен конкурс, на който поканихме да участват най-добрите дизайнерски бюра в света.

За нас е привилегия, че успяхме да привлечем в България „Вийч и Вийч”, известни с революционните си проекти на световния пазар. Дизайнът, който създадоха за нас, е значима стъпка напред за телевизионната индустрия в цяла Европа”, коментира Венелин Петков, директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV Media Group.

Снимка: btvnovinite.bg

Всеки елемент от новото студио е изцяло нов. Монтирани са 11 видеостени с различни размери, 7 от които са с резолюция 4К, а една от тях е чувствителна на допир. Общата им площ е около 350 квадратни метра. Технологията за добавена реалност, която bTV първа внедри в българските медии, ще бъде осъвременена с функционалности от последно поколение.

Част от иновациите са четири камери с уникалните за България 4K сензори. Студиото ще работи и с енергийно ефективно LED осветление от последно поколение, което изисква по-малко електричество и климатизация.