БСП е поканила президента, главния прокурор, представители на съдебната власт и на съсловни организации на консултации по алтернативния си проект за антикорупционен закон. Това обяви на пресконференция днес лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя припомни, че има публикуван проект на правителството, който предвижда създаването на специално антикорупционно звено чрез сливането на досега съществуващи органи.

БСП е против този начин на създаване на звеното, защото той е механичен сбор от досега съществуващите органи, при това се предвижда хората да останат същите, да няма разследващи функции, а начинът на избор на ръководство представлява опит на изпълнителната власт да овладее и това звено, коментира Нинова.

Алтернативното предложение на БСП е специалната дирекция в ДАНС да бъде извадена оттам и само тя да представлява това звено, да има разследващи функции, ръководителят да се назначава от президента, а членовете да се избират от парламента с мнозинство от две трети.

Целта е този орган наистина да бъде независим и да има разделение на властите, обясни лидерът на БСП.

Корнелия Нинова информира, че е провела разговори с президента Румен Радев, с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, с председателя на ВАС Георги Колев, с декана на Юридическия факултет на СУ Сашо Пенов, представила е проекта и ги е поканила на консултации в парламента. По думите й всички са приели да участват в такива консултации и да дадат становище.

БСП ще изпратят писмено документите и поканата и до председателя на ВКС Лозан Панов, който е отпуск, както и до съюза на съдиите. Предвижда се разговорите да продължат до 10 септември.

Целта е най -накрая да се състои истински разговор за съдебна реформа и борба с корупцията, коментира лидерът на БСП. Искаме обществото да чуе за какво спорим и най-доброто да бъде взето като решение, от приказки за съдебна реформа да пристъпим към реални действия, посочи тя.