Габрово се управлява "от батко и братко", заявиха от БСП в парламента. Те показаха подобна на хасковската схема с връзки между партийни фигури и общински структури.

От ГЕРБ се защитиха, че разкритията са "претоплена манджа" и вече са били оборени в съда. В габровскаха схема за централна фигура беше посочен брат на вицепремиер.

Според депутата от БСП Кристина Сидорова братът на вицепремиера Томислав Дончев – Момчил Дончев, е назначен за управител на общинско звено „Озеленяване” в града без да е преминал конкурс и без критерии за позицията.

В роднинския модел бил и братът на бившия депутат от ГЕРБ Цветомир Михов, който от година и половина не работел в габровската болница, но не му пречело да е част от Съвета на директорите, а фирмата му изпълнява всички обществени поръчки за поддръжка на общинския автопарк.

По думите на Сидорова, кръстниците на кмета на Габрово Таня Христова са председател на ОИК и РИК в Габрово, а съпругът ѝ е юрисконсулт на Здравната каса.

Схемата, показана от БСП по време на пресконференцията

Сестрата пък на зам.-кмета на общината е началник отдел в звено „Проекти и икономическо развитие”.

„Следващата връзка – същият Цветомир Михов, който е областен координатор на ГЕРБ. Неговата фирма изпълнява всички поръчки. Съученичка на жена му е назначена за областен управител на Габрово, а нейният съпруг е директор на ОДМВР – Габрово. Свекърът на областната управителка е общински съветник от ГЕРБ”, коментира още Сидорова.

По думите ѝ всички общински съветници от ГЕРБ също заемат определени длъжности в Габрово.

Всички тези данни бяха съобщени на специална пресконференция на левицата, провокирана от изказването на премиера Бойко Борисов, който заяви, че иска да бъдат изяснени всички случаи, подобни на „Кумгейт”.

В централата на БСП са постъпили над 70 сигнала от цялата страна за груби нарушения и шуробаджанащина.

Междувременно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че ако Томислав Дончев беше назначил брат си, докато беше кмет на Габрово, от партията щели да са съгласни с всички твърдения на БСП.

Според него изнесените от БСП данни целят да отвлекат вниманието от гласуването на доклада за самолетите на ВВС.

Управляващите видяха в атаката на левицата политическа стратегия за местните избори.

Вицепремиерът Томислав Дончев не беше открит за коментар. В момента той намира на посещение в Брюксел, но е разговарял с кметицата на Габрово.

По думите й, Дончев изразил притеснение, че го свързват с назначението на брат му в общинската администрация.