БСП връща третия мандат за съставяне на редовно правителство неизпълнен на президента Румен Радев. Това заяви в кулоарите на Народното събрание лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

„Получихме третия мандат. Отнасяме се изключително отговорно. Изведохме най-важните приоритети в четири точки – това са приоритети, които съществуват в програмите на всички партии. Търсихме това, което да ни обедини, а не това, като да ни разделя. Търсихме решение за излизане от политическата криза“, каза тя.

Корнелия Нинова уточни, че изпълнителното бюро на БСП и парламентарната група са обсъдили разговорите, които тя е провела с лидерите на всички останали партии, както и възможните стъпки в бъдеще. На базата на всичко това те са решили да върнат в понеделник третия мандат на президента Руден Радев.

Тя обаче подчерта, че социалистите остават „отворени за разговори, които са важни за България и за българския народ“.

„Внушението, че за нещо е виновен третият мандатоносител, който и да е той, е манипулация. След като не успя първият, а след това и вторият, едва ли отговорността трябва да се носи от третия“, подчерта тя. Нинова припомни, че преди време е имало коалиция между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ за доставката на оръжие на Украйна, така че не приема обвиненията на бившите си партньори за коалиция между БСП и ГЕРБ.

„Не приемаме етикети. Гледайте и съдете за нас по действията, а не по думите и по внушенията“, категорична беше тя. Корнелия Нинова отказа да влиза в хипотези за бъдещи коалиции в следващ парламент.

„Не искаме да гадаем. Отиваме на избори – за съжаление. България нямаше нужда от това. Какво ще стане на самите избори, а и след това – решават единствено българските избиратели“, категорична беше тя. От думите ѝ стана ясно също така, че БСП тръгва към изборите с „принципни и чисти позиции по големите политически въпроси“.

Корнелия Нинова отказа да коментира вътрешнопартийни въпроси. 

С това се изчерпват всички възможности за съставянето на редовно правителство в рамките на 48-ото Народното събрание. В рамките на около две години България отива на пети предсрочни избори.

Сега зависи от президента Румен Радев колко дълъг ще е животът на този парламент и с какво време ще разполагат депутатите за приемането н важните за страната ни закони. Няма срок за разпускането на Народното събрание след връщането на третия мандат.

След разпускането на парламента, държавният глава трябва да насрочи дата за изборите и да назначи ново служебно правителство.