Въпрос на време е да има трети вот на недоверие. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред журналисти във връзка с отхвърления втори вот на недоверие към кабинета "Борисов 3".

„Сферите, които биха могли да бъдат атакувани управляващите, са много – здравеопазване, транспорт, социална политика. Всяка една от тях с неадекватните им действия може да доведе до вот на недоверие”, обобщи представителят на левицата, цитиран от БТА.

По-рано днес правителството оцеля, след като беше подкрепено от 131 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля”, а 104-ма от БСП и ДПС се обявиха за оставката му във връзка с проблемите в сектор „Сигурност”.

По думите на Стойнев днешният резултат от гласуването по вота е показал, че системата за сигурност ще продължи да се разпада, а моделът на управление е отнел сигурността на българските граждани.

"Системата за сигурност вече се търгува, защото чрез закона за частната охранителна дейност де факто частни фирми ще поемат огромен ресурс за сигурността на хората", поясни депутатът. Управляващото мнозинство, вече с явната подкрепа на Веселин Марешки, бодро застава за правителството и тази система на разпад в сигурността ще продължи, подчерта Стойнев.

„Нека сега да си поемат глътка въздух, БСП днес внесе искането си за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов”, допълни Стойнев. Социалистите го дадоха на прокурор заради сделката с ЧЕЗ с мотива, че след промените в Закона за енергетиката е имал правомощията да я спре, но не го е направил.

Стойнев очаква дебатът по оставката на Иванов да е идната седмица.