БСП свиква извънреден конгрес. Той се очаква в края на октомври и трябва да изработи позициите на партията по бюджета и европредседателството.

Изненадващо обаче, лидерът на БСП Корнелия Нинова за малко да бъде бламирана от собствената си партия.

Почти половината от хората, отишли на пленума, отказаха да има конгрес. Така Корнелия Нинова овладя ситуацията в последния момент, като срещу нея гласуваха 50 души, а за нея – 54.

Всички точки, които беше предложила Нинова и нейното Изпълнително бюро също бяха подложени на критика и бяха отхвърлени от голяма част от делегатите. Заговори се и за разцепление във вътрешните редици.

„Конгресът е насочен навън. БСП е силна опозиция на национално ниво, но не мога да кажа, че е такава на местно ниво. Затова искам да съберем всички структури и образно казано две години преди местните избори БСП да смени своя облик и да бъде опозиция и на местно ниво. БСП просто трябва да се мобилизира. Ако някой търси в Конгреса други поводи, няма проблем, може да даде тази битка вътрешно-партийна и ще получи", заяви Кирил Добрев.

За сметка на отхвърлените точки, от залата се чу предложение БСП да обсъди вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Точката залегна в дневния ред . Темите, за които се говори, че могат да бъдат използвани, са реформата в МВР и секторът „Здравеопазване”.

БСП ще внесе жалба в КС по повод оставката на Делян Добрев, обяви лидерът на БСП. Редица конституционалисти твърдят, че оставка не се гласува, а се констатира дали е дадена доброволно, смята Нинова и допълни, че с оставянето на Добрев в парламента са били нарушени конституцията и законите.

Нека КС се произнесе, ние питаме има ли теоретична опасност оставането на Делян Добрев в парламента в нарушение на конституцията да доведе до тежки последици, защото той гласува законите на страната, ако КС се произнесе, че мястото му не е там, какви са последиците, посочи лидерът на БСП.

Нинова очерта три основни важни теми в момента – корупцията, председателството, Бюджет 2018.

Тя отбеляза, че страната ни е първа по корупция в Европа и огромното мнозинство от българите смятат, че корупцията е проблем номер едно. Според Нинова всички антикорупционни усилия не са довели до резултата, който се очаква. Тя отбеляза, че дискусията върви на фона на много скандали и шуробаджанащина. Според БСП причините са че, политическата класа през тези години не иска да се бори с корупцията, защото е част от корупцията.

Нинова акцентира и върху Бюджет 2018 и обясни, че бюджетът не е счетоводство, а политика. Предлагаме алтернативен бюджет да бъде обсъден на конгреса и внесен от ПГ между първо и второ четене на закона, уточни тя, цитирана от БТА.

Третата важна тема според нея е подготовката за председателството. По думите й подготовката е започнала със скандалите за кражба на плочки пред НДК и ще завърши с дискусия за цените на хотелите, в които ще отседнат гостите, за цените на подаръците. Къде са политиките, лидерството на България, националният интерес на България, попита тя и допълни, че е необходима дискусия на конгрес.

Тези събития според нас са достатъчно сериозни, за да бъде свикан конгресът на партията и да ги обсъдим. Тя отговори на въпроса защо сега – защото следващия месец ще се приема бюджетът и ще се води дискусията по антикорупционното законодателство, а от 1 януари започва председателството ни.

Нинова обясни и защо е нужен конгрес. Защото от вас знам и съм чувала много упреци, че сме се затворили, Изпълнителното бюро налага на Националния съвет теми и въпроси и парламентарната група изпълнява политически решения, също от вас съм чувала, че не сме ангажирали партийните структури, каза лидерът на БСП.

Какъв по-добър отговор на тези аргументи от най-високия орган на партията - конгресът, нека не сме ИБ и Националният съвет тези, които решаваме тези теми, нека да ангажираме цялата партия, мотивира се тя.

Предложението е конгресът да бъде на 28 октомври с темите " БСП - алтернатива за България", "Председателство - възможност за България", издигането на Сергей Станишев за президент на ПЕС и "Бюджет 2018 - икономика, доходи, справедливост".

Преди това участниците в Националния съвет дебатираха по дневния ред. Имаше предложение да отпадне последната точка, свързана със свикване на заседание на 49-ия конгрес, но след гласуване това предложение беше отхвърлено и точката остана в програмата на заседанието.