„В изпълнение на Конституцията, тъй като това се поставя под съмнение от някои граждани, утре ще предложим на Националния съвет два варианта за действие – с хоризонт петък“. Това обяви днес след заседание на ръководството на БСП Георги Свиленски.

Социалистите държат последната папка с мандат за съставяне на правителство вече точно седмица. Те признават, че шансовете за ново правителство са нулеви.

Президентът Румен Радев ги призова още в събота да се съобразят със сроковете в Конституцията и с тълкувателното решение на Конституционния съд от 1992 година, според което е разумно третия мандат да се задържа толкова, колкото първите два, или точно седем дни.  

Коалиционните партньори са скептични за бъдещето на третия мандат и напомнят: единственият шанс за ново правителство е още депутати от „Има такъв народ“ да се разграничат от Слави Трифонов и да се присъединят към групата на независимите.

От опозицията настояват БСП да върне мандата още днес.

„Преди две седмици те търсиха отделни депутати да подкрепят правителство, сега изведнъж всички са виновни че не могат да успеят, третия мандат ще бъде неуспешен, но по-важното според мен е, че не искат да успеят особено ПП“, каза в интервю за bTV Десислава Атанасова.

Тя обясни, че на консултациите при президента преди връчването на третия мандат за предсрочни избори е обсъдена датата 2 октомври.

Възможните варианти за дата на предсрочни избори:

Ако БСП след петък върне мандата и президентът разпусне Народното събрание във вторник – 2 август, то тогава изборите биха могли да се насрочат в двумесечен срок – за 2 октомври октомври.

Ако обаче мандатът бъде върнат по-рано или президентът разпусне НС преди датата 2 октомври, то тогава се отива на по-ранната дата – 25 септември.

Има и трета хипотеза, в която БСП предлага премиер и той държи мандата още известно време. Тогава датата може да се измести до 9 октомври.