БСП ще смени ръководствата на структурите си в София и Бургас по-малко от два месеца преди Европейските избори. Това трябва да стане в двумесечен срок, реши Националният съвет на БСП. Преди това обаче ще се разгледа пълния отчетно-изборен цикъл в двата областни града.

Междувременно заради взетите решения на заседанието на пленума членът на Изпълнителното бюро на БСП Бриго Аспарухов хвърли оставка, научи bTV от два независими източника.

По-рано днес лидерът на БСП в София - Иван Таков заяви, че заседанието не е имало кворум, т.е не може да се вземат легитимни решения. Според него, ако решенията бъдат приети за легитимни, това би било саботаж на местните избори и на цялата партия.

Лидерът на партията Корнелия Нинова отрече - според нея е имало кворум. Тя обясни също така, че някои социалисти от страната са закъснели. И дори разказа за дама, която три пъти е говорила на микрофона, но накрая помолила да не я броят за присъстваща. 

Пленумът се събра в 11:00 часа днес, за да реши съдбата на общинските съветници на левицата в София. Националното ръководство на БСП свали доверието си от тях, след като те дадоха подкрепата си за кандидата на ПП-ДБ-СС за избор на председател на Столичния общински съвет (СОС).

Причината за наказанието в София е неизпълнение на решение на пленума - да не се влиза в коалиционни споразумения с ГЕРБ и ПП-ДБ. Тези общинари обаче не са изключени от партията.

Какво е довело до решението за рокадите в Бургас не стана ясно.

Липса на морал, национално предателство, разделяне на порциите в държавата, лобизъм в полза на частни интереси, узаконяване на корупцията - това е оценката на Националния съвет на БСП за деветте месеца работа на кабинета „Денков-Габриел“. От „Позитано“ 20 поискаха избори „2 в 1“.

И още - БСП ще подкрепи Никола Шмит от Люксембург за председател на Европейската комисия. Той е номинацията на Партията на европейските социалисти, а към момента е еврокомисар по заетостта и социалните права. Той бе единственият кандидат по време на вътрешните номинации.