Сигнал за престъпно бездействие по проблема с бездомните кучета внася във вторник Левицата в прокуратурата. Мишена на атаките на червените общинари е кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя отговори на обвиненията на БСП и призова проблемът да не се използва за политически цели. „Имам нужда от няколко неща - от малко време, за съжаление. Знам, че няма време, но не може да се реши този проблем за ден или два, от широка обществена подкрепа, в това число да не се политизира проблемът. Почнем ли да политизираме проблема, ще зациклим”, заяви столичният кмет.

Фандъкова припомни, че Столичната община изпълнява комплекс от мерки за ограничаване популацията на бездомните четириноги. Върви усилена кастрация в критичните зони на София, до края на юли ще започне и строежът на приют за 2 хиляди кучета.

„Първоначално бяхме заложили поетапно за хиляда и после още хиляда, сега казвам, че работим направо за построяване на целия приют, той ще ни позволи по-бързо да прибираме глутниците и да не правим компромис с агресивността”, допълни Йорданка Фандъкова.

Тя инспектира ремонтните дейности на язовир Мърчаево, който пострада сериозно от последните проливни дъждове. Фандъкова успокои, че нивото на всички язовири на територията на общината се следи всекидневно. Построен преди половин век за напояване, язовирът в Мърчаево не е бил ремонтиран до момента. Сега се укрепват стената и преливникът, ще бъде поставен и предпазен парапет.

Обичано място от изкушените от риболова, язовир Мърчаево ще е готов да посрещне любителите на този спорт в началото на септември, когато водоемът ще бъде зарибен отново.