Националният митинг-протест „Бузлуджа 2020“ започна с шествие от площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Традиционното честване, която всяка година левицата провежда на прочутия връх, е заменено този път с протест под надслов „Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България".

"Оставка" и "Десет шкафчета стигат!" са част от плакатите на гражданите, които участват в шествието. То премина през ул. „Георги С. Раковски“ и бул. "Княз Александър Дондуков" и стигна до Министерския съвет.

Събитието се провежда в столицата, тъй като здравните власти не разрешиха на социалистите да се съберат на Бузлуджа. То съвпада и с гражданските протести, които се провеждат повече от две седмици в София и редица градове на страната.

„Тук сме заедно, за да спасим България от мафията. Тук ни събра грижата за хората. Заедно сме, за да защитим децата си, семействата си, родителите си от грабежа. За 10 г. управление на Борисов ГЕРБ ограбиха настоящето им. Тук сме, за да им попречим да ограбят и бъдещето ни“, заяви Корнелия Нинова пред протестиращите.

Протестиращите настояват за оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, а също така за провеждането на честни и свободни избори.

„Протестираме за същото, за което протестира голяма част от България – за справедлива държава, срещу грабежа, за край на корупцията“, заяви депутатът Крум Зарков.

„Нищо не се е променило със смяната на министри. Просто смениха едни хора с други, за да запазят същото статукво. Това не са промените, които желаем. Искаме качествена промяна, оставка на целия кабинет и нови избори“, заяви Зарков.