Пaрламентарната група на БСП не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, а само редактира въпроса, съобщиха от партията.

Предлага се преформулиране от: "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" на "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?".

Левицата внесе 74 подписа на народни представители в Народното събрание с искане за свикване на референдум.

От ГЕРБ пък ще питат Конституционния съд дали конвенцията противоречи на Конституцията, но подчертаха, че основният закон няма да се променя, а в него има член, според който бракът е само между мъж и жена.

Произнасянето на Конституционния съд ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат по конвенцията, каза председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.

Смятаме, че Конституционният съд ще отговори и на единия от критичните в дебата въпроси за съответствието с чл. 46 от Конституцията – по отношение на брака като доброволен съюз между мъж и жена, допълни той.

Според ГЕРБ произнасянето на съда в голяма степен ще преодолее и негативната нагласа и спекулациите по темата.

ГЕРБ не само уважава, а се бори за това българското общество да продължи да функционира върху базовите и фундаменталните ценности, в това число и най-вече християнските ценности, заяви Тома Биков. Той посочи, че в устава на партия ГЕРБ християнското семейство и ценностите му са записани като ценност. Никой от ГЕРБ няма намерение да се отказва от тази ценност, каза Биков и допълни: „Това е за успокоение на тези, които ни обвиняват, че искаме да въвеждаме гей бракове, трети пол, четвърти пол, пети пол”.

Нямаме никакви подобни намерения –  нито скрити, нито открити, подчерта Биков. Искаме да чуем какво мислят хората, чуваме дебата, опитваме се да чуем всички гледни точки и заради това искаме и гледната точка на Конституционния съд, каза той.

Биков поздрави БСП, че са се вслушали в гласа на разума и са решили да променят въпроса за референдума по Истанбулската конвенция.